Връчването на мандат за съставяне на правителство е възможност, от която можем да се възползваме, но можем и да не се възползваме. Това не се решава за шест часа, заяви в предаването "Преди всички" съпредседателят на ПГ на Реформаторския блок Найден Зеленогорски, според когото ситуацията е стрес тест за партиите: дали могат да поемат своята отговорност в тежък момент. Има нужда от време и хладнокръвен размисъл, допълни Зеленогорски. Реформаторите не са решили дали да поемат мандат за съставяне на правителство, стана ясно от думите му.

Найден Зеленогорски разграничи ситуациите на връчване на мандат на РБ и връчването му на друга политическа сила и съответно решение дали да бъде подкрепена тя. Според него големият залог е запазването на евроатлантическата ориентация на страната:

Нямам опасения, че Патриотичният фронт би променил евроатлантическия курс на България. Налага се една маска върху Фронта, която не отговаря на действителността.

Ако се тръгне към ново правителство, изникват много въпроси – по коя програма ще работи то: по утвърдената преди две години или по своя, отбеляза Зеленогорски и изтъкна, че една програма се пише за четиригодишен период, не може да се пише на коляно и не могат да се правят драматични промени.

Относно гласуването на бюджета, Найден Зеленогорски обобщи:

Допускам, че в пленарна зала ще се изяснят достатъчно мотиви и аргументи и ще се приеме един консервативен бюджет, който да гарантира финансовите показатели на държавата, но и да даде шанс за инвестиции в най-тежките сфери.

Източник: bnr.bg

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s
Нагоре