Реформаторският блок ще обсъди възможностите за евентуален мандат и създаването на правителство, след като ситуацията след КСНС е променена и ГЕРБ като най-голяма парламентарна сила биха подкрепили кабинет с третия мандат в това Народно събрание.

Това коментира в парламента Димитър Делчев, секретар на Парламентарната група на Реформаторския блок и член на правната комисия в парламента. Той каза, че има време за решение и то ще последва след като партиите в РБ стигнат до позиции на съответните си органи. Безотговорно е да се взема такова решение от днес за утре, категоричен бе Делчев и каза, че въпрос за подкрепа на ПФ от страна на РБ не стои на този етап. Нека първо РБ вземе решението си, каза той.

На въпрос за 100 % прилагане на чиста мажоритарна система в два тура, той посочи, че промяната трябва да бъде предшествана от сериозен дебат, който беше започнат вчера в парламента и че за 2 месеца не може да има генерална промяна. Не можем да вземем една чужда система и да я приложим директно - това е опасно, каза той и допълни още, че предложеният вариант на мажоритарното гласуване може да доведе до „счупване“ на цялата изборна система, за което предупредиха и експертите на дискусията вчера.

По думите на Делчев никой не може да си присвоява титлата „говорител на народа“, независимо дали е шоумен, омбудсман или политик, защото това е характерно за диктаторите. Промяна в изборната система трябва да има, но не и под натиска на популизма. Не трябва да се втурваме да променяме изборната система, само защото Мая Манолова е внесла законопроект, каза още той, като добави, че това не е първата й намеса в изборните правила на държавата.

Със 100 % мажоритарен вот в два тура Народното събрание ще стане атрактивно място за всеки престъпник, който иска да получи имунитет, за да не бъде разследван, а голяма част от българите няма да бъдат представени, посочи Делчев и изброи, че такива избори ще направят процеса по-скъп, по-непредставителен за хората, защото в парламента ще останат две-три партии и ще възвърне с пълна сила купуването на гласове и корпоративен вот.

Хората протестираха през 2013 година, защото се чувстваха непредставени, а сега при 8 партии и коалиции в Народното събрание се опитват да ни убедят, че са прекалено много представени и затова чрез мажоритарното гласуване трябва да се намалят партиите в парламента само до ГЕРБ, БСП и ДПС, добави той.

За всички е очевидно, че мажоритарната система е в пъти по-скъпа, каза Делчев и даде пример с броя на избирателните комисии, които в момента са 31, а при този тип избори ще са 231, а освен това ще се провеждат и в 2 тура.

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s
Нагоре