Само в Джибути има 100% мажоритарна система, напомниха Реформаторите

Мажоритарната избирателна система с пълно мнозинство в два тура е опасна за България. Тя ще доведе в парламента хора с прякори, по-скъпа е и повече хора ще останат непредставени. Така, както е предложена, с абсолютно мнозинство, такава система има само в държавата Джибути. Чуваме гласа на хората и сме за засилване на мажоритания елемент. Предлагаме това да стане чрез преференции без праг, които да не са задължителни, а водачът на листата да не е „бетониран“.

Това каза на брифинг в парламентна Димитър Делчев, секретар на Парламентарната група на Реформаторския блок. В брифига участва и депутатът от РБ Антони Тренчев.

Антони Тренчев каза, че РБ не одобрява да се подвеждат хората, че такава система ще е панацея за българската демокрация и ще доведе до голям подем. Но ние признаваме, че едно голямо мнозинство от гражданите подкрепи мажоритарния елемент и с това ние ще се съобразим.

В НС е на път да влезе законът на омбудсмана, която твърди, че въпроизвежда волята на гражданите от референдума, но това не е така. Вместо абсолютно, тя предлага обикновено мнозинство при избора на депутати. В числа това означава, ако 100 човека имат право на глас, то с 51 гласували за определен кандидат е достатъчно да се избере депутат, по волята на избирателите в референдума. Докато в проекта на омбудсмана обикновеното мнозинство означава, ако 100 души имат право на глас, но 50 са отишли да гласуват, то следващият депутат ще се избира с 26 гласа – т.е. с обикновено, не с абсолютно мнозинство, уточни Тренчев и обяви, че РБ инициира сериозни и институционални дебати в парламента за системата с участието на експерти и специалисти, за да не се стига до сътресения.

Дебатът за такава система трябва да се провежда с всички партии, експерти по изборни системи, политолози и социолози. 240 избирателни района не могат да се направят за 2 месеца, защото който прави районите, той ще печели изборите, а в НС ще влизат само ГЕРБ, БСП и ДПС – те печелят от такъв тип система, добави Делчев. Той каза, че и сега има мажоритарен елемент, а по мажоритарен принцип се избират кметовете. Искаме този елемент да се засили, но не и „на коляно” и без да се преценят много добре плюсовете и минусите, каза той.

Тренчев бе категоричен, че немската изборна система не може да се препише и приложи автоматично у нас, първо, защото тя е пропорционална с мажоритарен елемент, а не чисто мажоритарна, и второ, защото предвижда променлив брой на депутатите, а в българската Конституция те са 240 задължително. Тренчев обясни, че в Германия по тази система може да се стигне до 660 депутати, при установени най-малко 598 депутатски места. Ако искаме да тръгнем по този път, трябва да се промени българската Конституция, каза той и призова да не се правят радикални промени за два месеца и обществото да не се поддава на популизъм.

По думите на Делчев, именно благодарение на преференциите, т.е. на мажоритарния елемент, РБ повиши резултатите си и на местните избори, и на президентските, и на предходните парламентарни избори и няма опасения, че ще остане извън следващия парламент. Въпросът не е в това, а да се гарантира широка политическа представителност в Народното събрание, уточни той.

Ние предлагаме да не е задължително преференциалното гласуване, а гражданите, ако искат, да се възползват от него и да пренареждат листата. Също така смятаме, че трябва да отпадне прагът при преференциите и „бетонирането” на първия в листата, така че към неговия резултат да не се прибавят автоматично гласовете за никого, които го утвърждават като водач. Напротив, тази защита трябва да отпадне, за да имат гражданите пълна свобода да пренареждат кандидатите в партийната листа, обясни още Делчев.

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s
Нагоре