Ако не са зимни, грайферът на гумите през този период трябва да е 4 мм, а не 1,6 мм, както досега, се прие в пленарната зала, поясни председателят на Транспортната комисия в Парламента

Зимните гуми предизвикаха сериозен дебат днес в пленарната зала. Аз съм удовлетворен, че Народното събрание прие това за важен въпрос и има разбирането, че когато си участник в движението в зимни условия, трябва да ползваш зимни гуми, за да не застрашаваш сигурността и на останалите на пътя, и твоята. Или да си с подходящи за такива условия гуми. Аз лично не държах да се въвежда срок, но така или иначе се прие срок от 15 ноември до 1 март за ползване на зимни гуми. Ако не ползвате зимни обаче, гумите ви трябва да са с 4 мм грайфер.

Това каза пред журналисти в парламента Настимир Ананиев, председател на Транспортната комисия в НС и народен представител от ДБГ от РБ.

Той уточни, че сега по правилник изискването е за 1,6 мм грайфер на гумата целогодишно, но това изискване с днешното гласуване се промени на 4 мм.

Ананиев добави, че в закона е заложен, но още не е гласуван, текст за повишаване събираемостта на глобите, като вече връчването на фиша за неправилно паркиране ще се извършва със залепване на фиша на стъклото на автомобила. Вече няма да се издирва нарушителят, да се търси коректен адрес, да се налага намиране на нарушителя от полицай, който да му връчи фиша и така прескачаме цялата тази процедура. Предвиждаме и други мерки, които още не са влезли в пленарна зала, за да повишим събираемостта на глобите, категоричен бе той.

Ананиев уточни, че днес в закона се прие и дефиниция на нерегламентираните състезания, но народните представители още не са стигнали до приемане на глобите за гонките. Той подчерта, че досега глобите за нарушения в общия случай са били 20 лева, а сега в проекта за промени в закона се предлага да станат 50 лева, но гласуването на тези текстове в зала тепърва предстои.

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s
Нагоре