Работим за повишаване на събираемостта на глобите при пътни нарушения, която в момента е едва 30%, заяви в ефира на Дарик радио Настимир Ананиев, председател на транспортната комисия в парламента.

Подкрепям строгите санкции за безразсъдните шофьори, но те ще дадат ефект само при подобряване на събираемостта, затова се предвижда обвързването на различни видове услуги от държавата с това да бъдат изплатени всички задължения, каза Ананиев и даде пример с получаването на свидетелство за съдимост при започването на нова работа.

В промените в закона се предвижда значително увеличаване на глобите при нарушаване на правилата, както и дерегистрация на автомобила и сваляне на номера, ако водачът бъде хванат без книжка, посочи депутатът.

Ананиев заяви, че категорично подкрепя въвеждането на текст в Наказателния кодекс относно криминализирането на превишаването на скоростта с над 60 км/ч в населено място. За жалост в пленарна зала това предложение беше отхвърлено с гласовете на БСП и ДПС, но нямаме пречка отново да го внесем, добави той.

Според думите му за намаляване на безразсъдното каране трябва да бъде увеличен броят на камерите по пътя.

Относно пешеходните пътеки Ананиев заяви, че към комисията е сформирал работна група, която да работи по текстовете, касаещи пътеките, за да няма възможност за тълкуване от съда и да се стига до казуси като варненския, при който съдът се произнесе, че убито на пешеходна пътека момиче има споделена отговорност, въпреки че водачът на автомобила е карал с превишена скорост.

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s
Нагоре