ГЕРБ едно говорят, друго правят по отношение на антикорупционния закон, който беше приет през юни на първо четене. Все още няма сформирана работна група, а в същото време председателят на правна комисия предлага за разглеждане на второ четене законопроект, касаещ правомощията на КОНПИ.

Такъв конфликт възникна на заседанието на правната комисия в парламента между Димитър Делчев, народен представител от "Движение България на гражданите" от Реформаторския блок и председателя на правната комисия. Делчев предложи разглеждането на законопроекта за КОНПИ да отпадне от дневния ред, тъй като правомощията на КОНПИ се уреждат и в антикорупционния закон.

Защо докато законът за отнемане на незаконно придобито имущество и десетки други се движат, по закона за борба с корупцията не е предприето нито едно действие за започване на разглеждането на второ четене, попита Делчев и обвини, че това е нарочно "слагане на трупчета" на закона от ГЕРБ.

Реформаторът напомни, че и ГЕРБ, и РБ са заявили в началото на парламентарната сесия, че антикорупционният закон е приоритетен и не си обяснява опитите за забавяне на приемането му, като това е и един от приоритетите в управленската програма и в политическата декларация, подписана от двете политически сили.

Призовавам Ви да заявите ясно, че това ще бъде приоритет на комисията и няма за пореден път други "по-важни" закони да бъдат разглеждани преди антикорупционния, обърна се Делчев към председателя на правната комисия Данаил Кирилов. За нас, от РБ, борбата с корупцията е най-важната тема и не може повече да бъде забавяна, възмути се Делчев.

В края на месеца мисията на Европейската комисия по Механизма за сътрудничество и оценка отново идва в България и всички помним, че основните въпроси миналия път бяха свързани именно с борбата с корупцията и политическата воля за приемане на закона, припомни Делчев.

Според думите му и вчера на консултациите с държавния глава Президентът също е заявил, че борбата с корупцията и приемането на антикорупционно законодателство трябва да бъде приоритет преди разпускането на 43-то Народно събрание. Председателят на Правната комисия отговори, че ще постави на Председателски съвет на НС и на Коалиционен съвет въпроса за влизането в дневния ред на антикорупционния закон, което само по себе си Делчев определи като необясним ход, какъвто не е предприеман за никакви други закони.

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s
Нагоре