Това, което от ляво ни се предлага, е да се харчи повече от това, което сме изкарали. Ние от дясно предлагаме обратното - да харчим толкова, колкото сме изкарали с 40 % преразпределение. Все пак в момента България е втора по ръст в ЕС – с 3,5 %, така че не приемаме никакъв популизъм, защото той дългосрочно ще доведе до дисбаланс в публичните системи и вдигане на данъците.

Това коментира пред БНТ Антони Тренчев, народен представител от „Движение България на гражданите” от Реформаторския блок.

БСП искат да изхарчат 13 милиарда фискален резерв, искат да вдигнат данъците на хората и това се опитват да го пакетират като социална политика. 10 % плосък данък е основата за привличане на инвестиции, която очевидно работи добре – вижда се от ръста на икономиката ни, каза още Тренчев и подчерта, че с отпадането му ще се тласнат икономическите субекти и бизнеса към сивата икономика. Именно там, в сивата икономика, бяха набутани хората по времето на левите управления и кабинета „Орешарски”, допълни най-младият реформатор.

Плоският данък е добър за хората – те си го плащат, но ако БСП го вдигнат, хората ще спрат да го плащат, прогнозира Тренчев.

На въпрос за вдигането на минималната пенсия от 160 на 300 лева, той отговори, че това е див популизъм. Няма никакви гаранции, че всяка година ще има преизпълнение на бюджета и ще има по 2 милиарда лева повече за увеличение на минималната пенсия с такъв размер. По думите му, невъзможността да се вдигнат пенсиите се дължи и на категоричния провал на Калфин като социален министър, който не е успя да спре източването на НОИ през инвалидните пенсии. За каква реформа става дума, след като те стигнаха над 40 % от общия брой пенсии. Цинизъм е точно АБВ да говорят за увеличаване на пенсиите при този провал на техния министър, категоричен бе Тренчев.

Според него, в бюджета за 2017 година са заложени сериозни буфери и това е добре, особено на фона на това, че известно време държавата няма да има редовно правителство, а в някакъв период – и парламент. Това се отразява винаги на средния ешелон на администрацията, която спира да работи толкова усърдно, каза още той и подчерта, че има ясни приоритети в бюджета за догодина – образование, здравеопазване и средства за модернизация на армията и превъоръжаване.

На въпрос за правителство в рамките на този 43-ти парламент Тренчев каза, че не му се струва реалистично която и да е от формациите да състави кабинет, ако няма подкрепата на най-голямата партия ГЕРБ. Самите ние, от РБ, не се страхуваме от предсрочни избори и се подготвяме да затвърдим резултатите си, коментира още Антони Тренчев.

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s
Нагоре