Призовавам ви да не се правят нови предложения между двете четения на закона за бюджета за 2017 година сега. Редно е след изборите да се правят промени в бюджета, в зависимост от програмите, които политическите сили са защитили на изборите и са получили доверие от хората за тях. Тогава новият парламент ще има възможност да направи промени в зависимост от дадения от хората мандат.

Това каза от трибуната на парламента Димитър Танев, заместник-председател на бюджетната комисия в 43-то Народно събрание и заместник-председател на „Движение България на гражданите” от Реформаторския блок при обсъждането на първо четене на Закона за държавния бюджет за 2017 година.

Според Танев, при друга хипотези - ако има ново правителство в рамките на този парламент, е редно на новия кабинет да се остави възможността за актуализация на бюджета, в зависимост от приоритетите му. Танев каза от трибуната, че предложеният от МФ бюджет е изпълним и реалистичен и РБ ще го подкрепи.

Той подчерта, че в него са заложени три основни тенденции – увеличение на средствата за отбрана и сигурност с 825 милиона лева, на образованието с 230 милиона лева и на здравеопазването с 288 милиона лева. Освен номиналното нарастване, имаме и нарастване на процента на тези разходи от БВП при запазено преразпределение, което е послание към обществото за силна, здрава и образована нация, категоричен бе Димитър Танев от РБ.

По думите му бюджетът заслужава подкрепа от РБ, защото преразпределението е до 40 % от БВП, предвиден е намаляващ бюджетен дефицит спрямо предходната година и не само че няма нов дълг, но има и намаляване на дълга.

В този смисъл аз съм спокоен за бюджета, който влезе в тази зала за обсъждане, но заедно с това имам притеснението, че след правителствената криза и очакващите се избори много хора в тази зала ще се заиграят с надеждите и страховете на хората предизборно и на определени групи от обществото – и в избирателните си райони, като например средствата за капиталови разходи, и по отношение на пенсиите, и по други сектори, което може да се превърне в опасен инструмент и заиграване. РБ категорично не одобрява това, каза още Димитър Танев и призова депутатите да не се изкушават от популизъм и да не правят нови предложения между четенията на закона.

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s
Нагоре