Реформаторският блок е силен и единен. Подготвени сме за нови избори. Нашата цел е да финализираме реформите в ключови сектори като здравеопазване, образование, довършване на съдебната реформа, подобряване на икономическата среда, за да бъде постигнато увеличаване на доходите на българите.

Това каза пред Радио К2 Димитър Делчев, секретар на Парламентарната група на Реформаторския блок.

РБ се запазва такъв какъвто беше – обединение в дясно, което да гарантира реформите и да се противопостави на надигащата се популистка вълна, каза Делчев и посочи, че Радан Кънев сам е избрал да напусне Блока. Същевременно представители на ДСБ от страната припознават РБ като ценност и поддържат принципа на единството на десницата, добави той.

РБ подкрепихме оставката на правителството, но парламентът продължава да работи и заявихме, че наш приоритет е антикорупционният закон, за чието приемане трябва да се събере мнозинство, коментира Делчев. След като г-жа Нинова твърди, че картата на България е червена, да поеме отговорност, да приеме мандата и да направи правителство с новите си партньори ДПС, популистите и Радан Кънев, които подкрепиха и Радев.

На въпрос за проведения референдум Делчев каза, че народните представители трябва да вземат предвид волята на 2,5 млн души, които отговориха положително на въпросите, но трябва да постъпят отговорно и да не се подвеждат по популизма, тъй като размяната на една система с друга не води до подобряване, а до задълбочаване на кризата.

Трябва да се върви към мажоритарност при избора на народни представители, тъй като хората искат да гласуват за личности, но трябва да се премине през междинна стъпка, каза Делчев и даде за пример немската система, при която има мажоритарен избор, но запазва и пропорциалността, което гарантира по-голяма представителност в парламента и на по-малките политически партии.

Когато мислим за радикална промяна, трябва да мислим как да се гарантира влизането на почтени хора в политиката. Само смяната на една система с друга няма как да направи това.

Относно намаляването на субсидиите за партиите Делчев бе категоричен, че такова трябва да има, но да се има предвид, че лишавайки от финансиране партиите, част от тях могат да станат зависими от олигархични кръгове, затова от ДБГ са внесли още през април законопроект за регресивната скàла, според която за всеки 100 хил. гласа субсидията намалява с определен размер и над 1 млн. гласа става 0 лв., поясни той.

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s
Нагоре