РБ подкрепя мажоритарното гласуване, проучваме германската система, за да се гарантира максимална представителност на гражданите, а не двупартиен модел, обясни съпредседателят на ПГ на РБ

Имаше време, в което партиите бяха без партийни субсидии и тогава се финансираха от всякакви източници. Уверявам ви, по-евтино е да има партийни субсидии, още повече, че те са под строг контрол на Сметната палата, отколкото групировки, обръчи от фирми, черни каси и бизнес-кръгове да финансират партиите.

Това коментира в парламента днес, на журналистически въпрос за партийните субсидии, Найден Зеленогорски, съпредседател на Парламентарната група на Реформаторския блок.

От „Движение България на гражданите” от РБ сме внесли още през месец април законопроект за намаляване на партийните субсидии чрез регресивна скàла – на всеки 100 хиляди гласа сумата да намалява с определен размер, а за над 1 милион гласа да има нула лева субсидия. Така по-големите партии ще получават по-малко, но достатъчно, за да не изпадат в зависимости от бизнес-кръгове, а по-малките партии ще могат нормално да се развиват и да са конкурентни, обясни Зеленогорски.

По думите му е неминуемо партиите да изпаднат в зависимост от сенчести пари, ако бъде оттеглена държавната субсидия и със сигурност тя трябва да е по-ниска от сегашните 11 лева на глас, категоричен бе Зеленогорски, който припомни, че от създаването си ДБГ е настоявала за намаляване поне наполовина на тогавашния размер на партийните субсидии от 12 лева на глас.

Според съпредседателя на Реформаторите внимателно трябва да се прецени и въпросът за мажоритарното гласуване. От РБ подкрепяме мажоритарния вот и затова разглеждаме немската система, при която има силен мажоритарен елемент и се дава възможност и пропорционалният вот „да се напълни” с мажоритарно избрани депутати от листата на съответната политическа сила. Такъв вариант е нормален за България, според Зеленогорски, тъй като навсякъде, където е въведена чиста мажоритарна система, има двупартийни парламенти и системи, а за крехката българска демокрация не е добре да се връща обратно в двупартийния модел.

Той коментира и политико-математическите изчисления, публикувани в медии, че при чисто мажоритарен вот, ако се проведат сега избори, ГЕРБ ще има 197 депутати, БСП – 6, останалите ще са от ДПС. Вероятно нито организаторите, нито хората, които са гласували в този референдум, искат точно такъв резултат от мажоритарния вот – да се бетонират три партии завинаги в парламента. През 90-те години във ВНС, по същата система, депутатите бяха също 50/50 – само от СДС и БСП и никой друг, припомни Зеленогорски. Имаме опасения, че парламентът ще се напълни и с хора с особени прякори, които ще могат да си финансират кампаниите през инициативни комитети, а в кулоарите няма да могат да се разминават от мутрите, които ще охраняват тези депутати, каза още Зеленогорски.

По отношение на задължителното гласуване, Зеленогорски каза, че и сега го има по закон, но това не повиши кой знае колко избирателната активност и го определи като „изстрел в празното пространство”, който не даде никакъв ефект. Няма как насила да накараш човек, който не е осъзнал, че е важно да се възползва от правото си да гласува и да има обществена позиция, да отиде до урната. Никога не съм бил поддръжник на това да се карат хората насила да правят каквото и да било. Ние, от РБ, винаги сме били против задължителното гласуване.

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s
Нагоре