Дълго желаната политическа стабилност ще се постави на изпитание от левия, десния и националистическия популизъм, каза от трибуната съпредседателят на Реформаторите

13 милиарда фискален резерв е сиренцето, на което много политически мишки се надяват, но ще клопне капанът и той ще е капан за цялото общество. Защото дълго желаната политическа стабилност ще се постави на изпитание от левия, десния и националистическия популизъм. РБ ще останем последователни в партньорството си в управляващото мнозинство и няма да се отметнем от него – ще подкрепим оставката на кабинета Борисов 2. Но предупреждаваме, че държавата ще тръгне по несигурен и опасен път. Това каза от трибуната на парламента съпредседателят на Реформаторския блок Найден Зеленогорски.

Оценката ни за това правителство е строго положителна - както за целия кабинет, така и за всички министри, категоричен бе той.

По думите му с оставката на правителството не се слага край на голямото мнозинство в 43-то НС и то трябва да приеме антикорупционния закон, да се осигурят средства за финансирането на Антикорупционното звено в бюджета за 2017 година, и то достатъчно, за да заработи органът и да даде резултати.

Той припомни, че преди 2 години РБ заяви, че няма да помага България да влезе в политическа и икономическа криза, която би се задълбочила от нови избори и нестабилно или служебно правителство. Затова дадохме кураж на ГЕРБ да изпълнят отредената им роля на мандатоносител и да съставят стабилен кабинет, но това не беше безусловно, а срещу ясни гаранции за реформи, категоричен бе Зеленогорски.

Той добави, че РБ и тогава, и сега не е одобрявал пасивното наблюдение на управлението отстрани, затова в правителството са влезли председателите на партиите от РБ, без да калкулират личен или партиен риск и без политическо дезертьорство. Зеленогорски подчерта, че всички лидери на РБ са подписали управленската програма и политическата декларацията на мнозинството.

Гласът на РБ винаги е бил гласът на спокойствието, разума, спазването, а не рушенето на правилата, дългосрочното мислене. РБ е алтернативата на експериментите, на авантюрите, на необмислената импулсивност и на популизма, все едно дали идва от ляво или от дясно, посочи още съпредседателят на Реформаторите.

По думите му, РБ, за разлика от други политически сили, не тича задъхано по затворена писта, а се стреми да върви с умерена крачка напред, без да бърза. На мода са тези, които тичат най-бързо и крещят най-силно. Но решенията в политиката не са спринт или надвикване, а маратон. Предложенията на РБ накрая се приемаха в НС, въпреки трудностите, и РБ правеше реформите, за които пое отговорност, каза той и изброи постигнатото от Блока в управлението - промените в Конституцията, макар и недостатъчни, приемането на ЗСВ - основата на съдебната реформа, Закона за предучилищното и училищното образование - основа на образователната реформа и непроменян от 90-те години, законите за държавния служител и администрацията, електронното управление и електронното гласуване, промените в Изборния кодекс, в здравеопазването, промени в енергетиката, антитерористичния закон и други. Справихме се и с промените в машинно гласуване, икономически растеж, и то така, че да са увеличават доходите на хората, категоричен бе той.

Зеленогорски подчерта, че РБ ще проведе политически консултации в дясно-центъра, за да се гарантира продължаването на реформите. Хората чакат резултат от нас и трябва да положим максимални усилия за приемането на антикорупцията например, категоричен бе той.

След оставката, остават задачите пред нас. България да запази евроатлантическата си ориентация; да обяви ясна политическа визия за задълбочаване на европейската си интеграция – влизането в европейския банков съюз, банковия надзор, чакалнята на еврозоната, европейския енергиен съюз и особено – Шенген – печатът за качество и сигурност, който е ключов за интереса на страната и инвеститорите; да гарантира върховенството на закона и още конституционни промени с реформа на прокуратурата и съдебна реформа; да промени в посока по-стратегически ориентирано образованието у нас, да осигури икономически ръст, реформа в здравеопазването и политики по модернизиране на отбранителните ни способности и сигурността; да запази силен глас в ЕС, особено в контекста на идващото Председателство, Брекзит, миграционен натиск, отношение на Русия с Турция и Русия със САЩ - поддържането на партньорството в управляващото мнозинство ще е много важна среда за репутацията на България и личната сигурност на гражданите през тези два-три месеца, които предстоят.

По думите на Зеленогорски, в този момент на българските политици им трябва хладнокръвие и прагматичност, както и мисъл за България, а не емоции.

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s
Нагоре