Ние, от РБ, сме за радикална промяна, което може да стане само с Велико народно събрание. Ако всички политически сили имат волята за такава голяма промяна, това е постижимо, коментира пред медии в Народното събрание съпредседателят на Парламентарната група на РБ Найден Зеленогорски.

На въпрос за референдума той каза, че от РБ многократно са се противопоставяли на задължителното гласуване, както и на спирането на финансирането на партиите от държавата, защото това носи риск те да се издържат по сенчести начини и да зависят от бизнес кръгове.

По-добре е държавата да отделя средства за дейността на партиите, за да подлежат те на контрол от Сметната палата, но средствата да са в разумен размер, каза още Зеленогорски. Той посочи, че финансирането на партиите от бизнеса ще излезе много по-скъпо на обществото и припомни, че именно РБ внесе законопроект за въвеждане на регресивна скàла за партийните субсидии, според която за гласовете над границата от 1 милион гласа партиите да не получават субсидии.

Що се отнася до въпроса за мажоритарната система, не подкрепяме мажоритарен вот в два тура, защото това ще донесе гарантирано двупартиен модел. Той ще осигури до 160-180 депутата на първата политическа сила, много голяма група на втората и почти никакво представителство на гражданите през други политически сили, което след 25 години демокрация е крайно неприемливо за Реформаторския блок, посочи още Зеленогорски.

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s
Нагоре