В Реформаторския блок се готвим за избори и работим за разтварянето на проекта, което да даде възможност на повече хора да се включат. На следващите избори ще се явим единно. Независимо от това дали изборите ще са мажоритарни или не, в РБ има много личности, които имат доверието на избирателите. Ще продължим да предлагаме разумни и експертни тези и в следващите месеци.

Това заяви пред БНТ съпредседателят на Парламентарната група на Реформаторския блок Найден Зеленогорски.

Относно президентските избори председателят на Предизборния щаб на РБ заяви, че Блокът е постигнал добър резултат и има подкрепа от избирателите. В тази тежка международна среда, с всички предизвикателства и ширещият се популизъм, да се чуят спокойни и експертни тези, даващи перспектива, беше предизвикателство, но го направихме, добави той.

Няма криза на постигането на целите, тъй като това правителство постигна доста от тях. Страната е финансово стабилна, започнаха важни реформи като тези в образованието и здравеопазването и в момента има непредизвикана политическа криза, каза Зеленогорски. Предсрочните избори винаги вещаят промени и затруднение в работата на държавата и забавяне на реформите, които трудно започнахме, коментира той. Според думите му министрите на РБ са започнали важни реформи в секторите, за които отговарят и те трябва да бъдат продължени.

Относно провелия се референдум Зеленогорски заяви, че разглеждането на въпросите в Народното събрание е една от важните задачи преди да бъде разпуснат парламентът, заедно с приемането на бюджета за следващата година и закон за борба с корупцията. Не бива да бъдат подценявани гласовете на хората, които казаха "да" на референдума, но не бива да забравяме и останалите 4 млн, които гласуваха отрицателно или не излязоха до урните, добави съпредседателят на ПГ на РБ.

Ще обсъдим въвеждането на мажоритарен избор, като за мен най-добрият вариант е немската система. Избор с абсолютно мнозинство би довел до значителна част от парламента, където ще влязат хора с особени прякори и „мръсни пари“. Мога да дам примери как в общини се създават бизнес партии и превземат всичко, коментира Зеленогорски.

Той заяви, че подкрепя намаляването на субсидията на партиите и РБ ще внесе своето предложение. Не бих искал партиите да бъдат финансирани от „черни“ каси и фирмени интереси, затова трябва да мислим за формула, която няма да доведе до бизнесмодел в политиката, добави Зеленогорски.

Надявам се Радев да не тръгне по пътя на Първанов, а да бъде президент на цялата нация, каза Зеленогорски.

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s
Нагоре