Реформата в МВР е очаквана от обществото. Тя трябва да е реална и да разграничи служителите със специфични полицейски функции от тези с административни, както и да намали обезщетенията от 20 заплати при напускане на системата.

Това коментира пред Канал 3 Настимир Ананиев, заместник-председател на „Движение България на гражданите“ и народен представител от Реформаторския блок.

 

Той съобщи, че има около 37 хиляди полицаи на терен и около 12 хиляди души администрация в МВР, като голяма част от вторите могат да се прекатегоризират бързо и да се приравнят на държавните служители. Така ще постигнем по-висока ефективност и доверие в Полицията, подчерта Ананиев.

Той добави, че от РБ настояват и за атестация на полицаите, която да обвърже по-добрите служители с по-добро възнаграждение. Според Реформаторския блок 20-те заплати обезщетение при пенсиониране трябва да бъдат намалени – това е твърде голямо обезщетение и няма такъв прецедент в Европа, заяви Ананиев, като добави, че разчита МВР и синдикатите да постигнат споразумение.

Другият важен аспект е прекатегоризацията на персонала, така че административните кадри да бъдат изведени от сегашната първа категория и да се приравнят с останалите администрации, тъй като са със същите функции - счетоводители, юристи, служители по поддръжката, технически служители и други, каза още той. По думите му, в първа категория труд в системата на МВР трябва да останат само полицаите, които изпълняват същински полицейски функции.

Ананиев напомни, че над 95 % от средствата за МВР отиват за заплати и обезщетения и твърде малко – под 5 % - за оборудване, капиталови разходи и издръжка на структурите в силовото ведомство. И в това трябва да се направи промяна – реформата е и в подобряването на базата и осигуряването на адекватна издръжка на полицаите, каза още народният представител.

Той коментира, че не може също Полицията да разчита на дарения за гориво. 90 % от даренията в МВР, според регистъра им, който аз прегледах, са за гориво, като са направени от общини, посочи Ананиев и подчерта, че поставянето в такава зависимост е неправилен подход.

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s
Нагоре