Сигналът до Сметната палата за нарушения във финансирането на Инициативния комитет на Радев и за установени несъответствия между приходите и разходите на кампанията му е публикуван във фейсбук страниците на РБ и на народния представител Димитър Делчев

ДО

Г-н Цветан Цветков

Председател на Сметна палата

 

 

С И Г Н А Л

От народни представители от КП „Реформаторски блок“

Относно: незаконно финансиране на кампанията на ИК „Румен Радев и Илияна Йотова“

 

Уважаеми г-н Цветков,

Моля да извършите незабавни проверки на ИК „Румен Радев и Илияна Йотова“ и на Българската социалистическа партия за наличието на средства с неясен произход за финансиране на кампанията на г-н Румен Радев, както и възможно незаконно финансиране от страна на БСП на кампанията.

Съгласно официалните регистри на Сметна палата, към 27.10.2016 г. ИК „Румен Радев и Илияна Йотова“ има набрани средства от дарения общо в размер над 260 хил. лв, от 477 дарители. В същото време, само данните от сключени договори с 17 централни медии, които са публикувани на техните сайтове, показва общ разход в размер на 519 хил. лв. с ДДС. Отделно, съгласно публикувана официална информация на сайта на Инициативния комитет, кандидатите са посетили повече от 18 населени места за десет дни (от 15 до 25 октомври), като минималните разходи за тези обиколки – като наем на зали и изграждане на сцени са на стойност над 50 000 лв. Допълнително са видни билбордове, плакати, дипляни, участия на изпълнители и т.н., за които също се разходват средства в значителен размер и също следва да бъдат проверени.

Особено тревожен е фактът, че в най-централизираната изборна кампания за президент и вицепрезидент ИК „Румен Радев и Илияна Йотова“ получава безвъзмездни счетоводни услуги от лица от 26 области в страната, които в основната си част са общински съветници, кандидати за различни позиции, включителни и за народни представители от листите на БСП.

Във Връзка с гореизложеното, моля да извършите незабавна проверка на касата, банковите сметки и на счетоводните документи както на ИК„Румен Радев и Илияна Йотова“, така и на БСП, защото до изтичане на едномесечния срок след края на кампанията съществува опасност от укриване или изготвяне на неверни документи.

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s
Нагоре