Реформаторският блок ще има депутат от Пазарджик в новия парламент

Бойка Маринска е депутат от 13-и Пазарджишки избирателен район в 43-ото Народно събрание. За 2 години работа в парламента отчита 40 внесени законопроекта и 50 промени в Закона за предучилищното и училищното образование. Оглавяваше Комисията по взаимодействието с неправителствените организации и жалбите на гражданите. Бе член на Комисията по образованието и науката. 

Госпожо Маринска, доволна ли сте от това, което успяхте да свършите за 2 години в парламента, и с какво ще запомните работата си там?

- Всеки човек се стреми да живее така, че да има смисъл от това, което прави. А относно моето удовлетворение от работата си като народен представител категорично заявявам, че успях да свърша една голяма част от поетите ангажименти спрямо моите избиратели. Ще запомня парламентарната си работа с динамиката, различните дни, общуването с много хора, отговорността, която един народен представител носи.

За какво не ви стигна времето? Има ли нещо, за което да съжалявате?

- Времето, когато един човек е активен и работи, по принцип не стига. Не можах да реализирам част от предприетите законодателни инициативи в Закона за доброволчеството и Закона за местното самоуправление и местната администрация. Съжалявам, че не ми оставаше време и не успявах да обърна достатъчно внимание на семейството си, децата, близките хора до мен. Благодарна съм им за разбирането и подкрепата през тези години. Но имам дълг към тях.

По какви въпроси най-често ви търсиха хората по време на приемните ви?

- Каква е язвата на обществото в България? Безработицата, ниските доходи, здравеопазването, образованието. Такива бяха най-често задаваните към мен въпроси и търсенето на съдействие в рамките на проведените приемни в общините на пазарджишка област и в приемните, които проведох като председател на Парламентарната комисия по взаимодействие на НПО и жалбите на гражданите. Основно хората ме търсиха по въпроси от личен характер, но имаше и такива с обществена значимост. Мисля, че всички, които посетиха приемните, вече знаят как работя. Или с други думи - винаги съм се ангажирала с проблемите, които са представени пред мен от избирателите. И един пример - когато се приемаше Законът за предучилищното и училищно образование, направих десетки срещи с хора от сектора, някои от които настояваха за промени в определени текстове на законопроекта. И това се случи.

Според много хора депутатите не работят достатъчно за благото на обикновения данъкоплатец. Според вас на какво се дължи това мнение и кой е виновен за "бездната" между политиците и народа?

- Както навсякъде, така и в Народното събрание хората са различни. Но за мое огромно разочарование има народни представители, които не показват никаква ангажираност към избирателите си. Имам колеги, които нямат и минута на парламентарната трибуна, без никакви законодателни инициативи и предложения. Затова и не са малко на брой депутатите, които нямат отчет за дейността си. Такива отчети аз и моят екип сме правили на всеки 6 месеца и те са били публични. Отчетът ми за 2-годишната парламентарна дейност вече е публикуван и всеки може да го прочете в интернет. Когато не работиш, се появява тази "бездна". Когато забравяш за какво си в Народното събрание. И след това всички берем плодовете.

Влязохте в Народното събрание като депутат от 13-и Пазарджишки избирателен район. С какво помогнахте на хората от областта като наш представител във властта?

- Удовлетворена съм от присъствието и работата си в Народното събрание. И нека бъдем конкретни - от октомври 2014 г. до януари 2017 г. съм участвала като съвносител на около 40 законопроекта. Имам лично мои внесени четири законопроекта. Това е Законът за държавната администрация. Той въведе задължителното условие за магистърска степен за всички назначаеми длъжности. Мисля, че по този начин се възстанови една несправедливост. Нека да припомня, че преди тази промяна човек с основно образование можеше да оглави областна администрация, агенция и други ведомства. Законопроектът за държавния служител, който внесохме заедно с колегата от ДБГ Димитър Танев. Този закон затвори всички вратички за назначения в държавната администрация за хора без стаж. Законът за доброволчеството, който регламентира правилата на тази дейност. Законопроектът за промени в Закона за местната администрация, който въведе промени за избор на обществени посредници в по-големите общини в страната и улесни процедурата за избор на омбудсманите - не с 2/3 от гласовете на съответния Общински съвет, а с обикновено мнозинство. Над 50 от общо 60 внесени от мен промени в Закона за предучилищното и училищното образование са приети от парламентарните комисии и Народното събрание. А това е внушително мнозинство, което е огромна успеваемост. Като пример мога да посоча, че с една от инициативите дадохме възможност на частните училища да получават държавна субсидия - такава, каквато имат всички останали училища по стандартите. Получавайки държавни средства, частните училища са длъжни да осигурят 20% от приетите ученици да не заплащат такси за обучение. А това обикновено са отлични ученици, с таланти и дарби, които нямат възможност да се обучават в такъв тип училища заради високите такси. Личен е приносът ми Пазарджик отново да има спортно училище. Този проект от няколко години беше на дневен ред, но едва през 2016 г. намери своето решение.

Има ли по-специфични трудности пред дамите в политиката, или всичко е въпрос на професионализъм?

- Не мисля, че има трудности, но факт е, че жената политик се възприема по малко по-различен начин от мъжете, които са в тази роля. Ключовите длъжности в политическата йерархия се заемат в целия свят от представителите на силния пол. Дали е въпрос на еманципация, или не, това ще кажат психолозите, но и в България вече жените политици не са феномен. И когато става въпрос за професионално отношение към работата, мисля, че има абсолютно равенство между двата пола. Смятам, че съм пример за това.

С какво се занимавате след края на мандата?

- Работата за мен не е спирала. Бях част от Първия конгрес на Реформаторски блок и вече съм член на Националния съвет на блока, за което благодаря на всички мои колеги. И сега сме на прага на изборите за 44-ото Народно събрание. А когато идват избори, това означава много работа.

Имате ли своя прогноза за предстоящите парламентарни избори?

- Ежедневно социологическите агенции ни заливат с всякакви прогнози. Но със сигурност Реформаторски блок ще бъде част от новия парламент и категорично Блокът ще има депутат от Пазарджик.

Какво е мнението ви за избора на президента за служебен кабинет?

- Твърде рано е да се дава оценка. Предстои да видим. Реваншизмът, който от няколко дни се наблюдава с уволненията на държавни служители, е обезпокояващ.

За каква България мечтаете?

- Всички имаме мечти. Някой беше казал, че всички наши мечти могат да се сбъднат, ако имаме силата да ги преследваме. Ако имаме стремежи, мечтите ни ще станат реалност. Мечтая да я има България. Такава, каквато си я представяме всички - подредена, законова, социална.

Източник: pazardjik.marica.bg

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s
Нагоре