РБ внесе 140 законопроекта, от които 90 по наша инициатива, заяви съпредседателят на ПГ на РБ

Реформаторският блок отчита работата на 43-то Народно събрание като полезна за България. Това Народно събрание направи промени в Конституцията, не толкова дълбоки колкото искахме, но решаващи за съдебната реформа, и вчера Европейската комисия, в 10-годишния си доклад, определи като успешни и значителни стъпки на напредък.
Знаем, че на БСП не им харесва, но това е, дами и господа – необратимо е.

Оттук нататък прилагането на Закона за съдебната власт е в ръцете на съдебната система и очакваме активни действия и на настоящия, и на бъдещия ВСС по отношение на съдебната реформа.

От Реформаторския блок внесохме 140 законопроекта, от които 90 по наша инициатива. Имаме висока степен на успеваемост.

Това Народно събрание прие за първи път от 27 години насам нов образователен закон – знаем, че на БСП не ви харесва, но това е – реформата се случва. Има нов закон, нови стандарти, нови учебници, нови планове, нов стандарт във висшето образование, пари за наука – за първи път от десетилетия – над 350 милиона лева ще се дадат за наука. А заплатите в системата на образованието бяха увеличени с 10 %.

Това Народно събрание спря лявата тенденция за намаляване на парите за отбрана и модернизация на армията – близо 1 милиард гласувахме за дейностите по модернизация на армията, въпреки съпротивата на БСП, което ще ни направи съвместими с НАТО и ще повиши гаранциите за националната ни сигурност. Това Народно събрание направи възможно участието на българската армия в опазването на българските граници, което е изключително важно при настоящата международна обстановка.

Това Народно събрание спря течовете в здравеопазването и насочи парите в системата към пациента, болниците и лекарите, не в кръговете, които години наред се облагодетелстваха с политическа протекция от ляво, станала печален знак на управленията на БСП в тази сфера.

Това Народно събрание НЕ гласува Делян Пеевски за шеф на ДАНС, а гласува промени, гарантиращи националната сигурност. Промените в енергетиката намалиха значително дефицита в системата със стотици милиони лева, електронното гласуване, машинното гласуване, намаляването на изборните злоупотреби, в което РБ беше изключително активен, прие се нов Закон за обществените поръчки, за концесиите, радикални промени в ЗУТ и кадастъра, дават възможност за модернизация на редица системи и дават гаранции за бизнеса и инвестициите, за предприемаческата инициатива. Следващото Народно събрание трябва да усъвършенства възможностите на публично частното партньорство, които сега не са използвани ефективно.

След мандата на 43-то Народно събрание България остава в добра финансова кондиция, оставяме на гражданите 1,6 милиард излишък за първи път от 2008 година, добре работещи оперативни програми, 13 милиарда фискален резерв и 3,5 % икономически ръст. Тези данни поставят България във водеща позиция като икономически ръст в ЕС. Непостижимо за нито едно ляво управление досега. И за в бъдеще.

За следващото Народно събрание остава да приеме антикорупционния закон и да направи тези реформи необратими. Защото обществото няма да даде доверие за ляво управление. Няма как да не кажа, че РБ беше категоричен за радикален и строг антикорупционен закон. Само РБ и ГЕРБ застанаха зад този закон и затова той не мина на второ чете, остана само на първо. И вчерашните критики на ЕК, и на обществото, и на НПО са именно затова – че не се показа воля за създаване на единен орган, който да се справи с корупцията. Надявам се, че за 44-то Народно събрание темата за борба с корупцията ще бъде най-важна и антикорупционният закон ще бъде гласуван. Надявам се да продължим със смелите реформи в съдебната система и с промени в Конституцията, свързани и с второ ниво на местно самоуправление и регионалното развитие, както е в европейските държави, за децентрализиране и функционално, и финансово, за властта в България.

Политиката е изкуство на компромиса, но не и компромис в нарушение на ценностната система и принципите. Благодаря на това Народно събрание. То показа, че можем да поставяме целите на хората и нацията пред партийните и политическите ни цели. Надявам се на честни избори, за които служебното правителство да даде пълна гаранция.

 
0
0
0
s2sdefault
powered by social2s
Нагоре