Първият закон, който новото Народно събрание трябва да приеме, е за противодействие на корупцията по високите етажи на властта. Това каза вицепремиерът в оставка и лидер на „Движение България на гражданите“ Меглена Кунева за новия доклад на Европейската комисия в рамките на механизма за сътрудничество и проверка.

Това би било наистина едно променено отношение – към волята на българския народ и препоръките, които ни се предлагат. Не може през цялото време да се говори за загуба на доверие и да не направим сериозна крачка в посока на спечелване на това доверие, каза още Кунева.

Тя цитира излязло днес изследване на Евробарометър, според което 88 процента от българските граждани считат корупцията за голям проблем. Извън всякакъв европейски доклад, само заради това си струва да насочим всички усилия в тази посока. Много съжалявам, че това НС на два пъти не успя да преодолее високата летва на очаквания, която имаше българското общество.

По думите й докладът на ЕК справедливо отчита както усилията на правителството да има такъв закон, така и липсата на политическа воля от страна на определени партии в НС той да бъде приет. Такова мнозинство само между РБ и ГЕРБ не можеше да се постигне. Трудно се събира мнозинство за този закон. Всяко отлагане, за да се търси по-добро време, работи против доказателства за политическа воля, добави Кунева.

Тя цитира доклада, че приемането на закона е определено като съществен тест за решимостта на България през 2017 г.  Залогът за политическото доверие към България е много висок и тази година ще бъде решаваща.

По думите й дори и след падането на мониторинга, усилията на България в борбата с корупцията ще продължат да се следят от ЕК през т.нар. „Табла на резултатите“. Уверявам ви, България няма да стои добре, докато политическата класа не допусне овластяване на гражданите, които да следят как функционира държавата, посочи тя.

По отношение на тона на целия доклад Кунева коментира, че препоръките в доклада на ЕК са съвсем конкретни и това е добра новина, но и много силен знак за пълна национална мобилизация.

През 2005 година, когато подписахме договора за присъединяване към ЕС, имаше възможност да отложат влизането на България с една година, ако страната ни не изпълни определени ангажименти, които имахме и те бяха главно в областта на правосъдие и вътрешен ред. През 2006 имаше много голямо концентрирано усилие на цялата страна и през октомври ЕК прие становището, че България и Румъния могат да влязат от 1 януари 2007 година, защото са се справили, припомни тя.

Когато започна мандатът на тази Комисия, Жан-Клод Юнкер каза, че в рамките на неговия мандат той би трябвало да приключи. Това, което днес четем е стъпка в тази посока. По думите й докладът е в полза на българското общество, но е време да достигнем до степен на зрялост, в която независимо дали го има този механизъм или не, ние да искаме да бъдем една добре функционираща държава с върховенство на закона.

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s
Нагоре