Три са възможностите, при които пътни полицаи могат да свалят табелите на автомобилаосвен при липсата на „Гражданска отговорност”. Това става възможно с влизането в сила на промените в Закона за движение по пътищата, обясни пред Нова телевизия днес председателят на Транспортната комисия в Парламента от Реформаторския блок Настимир Ананиев.

Той посочи, че без регистрационна табела автомобил може да остане, ако водъчат му шофира с алкохол в кръва над 0,5 промила или със следи от наркотични вещества в кръвтаако не притежава шофьорска книжка, както и ако откаже да бъде тестван с техническо средство или не желае да даде кръвна проба.

Ананиев напомни статистиката, че между 500 и 600 шофьори седмично биват хващани да шофират без шофьорски книжки, а около 15 хиляди са нарушителите на пътя, шофиращи след употреба на алкохол и наркотици.

Ако не сте си подновили книжката, също се водите неправоспособен шофьор и колата се дерегистрира, подчерта Ананиев. Дерегистрацията, което представлява сваляне на регистрационните табели на колата, и отписване от системата на МВР, може да продължи минимум 6 месеца и максимум 12 месеца. След това се започва процедура, сходна на тази с регистрацията на нов автомобил, обясни Ананиев, като добави, че през това време собственикът сам трябва да се погрижи за автомобила си, а ако реши да заобиколи закона и да шофира без регистрационни табели, го грози наказателна отговорност, в това число и лишаване от свобода.

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s
Нагоре