В ПГ на РБ сме изключително удовлетворени от свършеното в областта на отбраната и работата на министър Ненчев и неговия екип. Също висока оценка даваме и на мандата на президента Плевнелиев. Имаше не само думи, но и действия за задълбочаване на евроатлантическата ориентация на страната. Изпълнихме всичко, заложено в програмата на РБ в областта на отбраната, макар и само за 2 години.

Това каза на брифинг в парламента за постигнатото от РБ в отбраната и сигурността днес съпредседателят на Реформаторите Найден Зеленогорски.

По думите му, беше извършен стратегически преглед на структурите на силите в армията, разработена беше нова програма за развитие на отбранителната способност на въоръжените сили до 2020 година и план за развитието й, бяха приети промени в Закона за отбраната, благодарение на които се усилиха контролът и охраната на въздушното пространство на страната заедно със съюзниците ни от НАТО. Увеличи се бюджетът за отбрана от 1,09 % до 1,35 % от БВП през 2016, 1,6 % през 2017 година и вече целим 2 % от БВП за отбрана през 2024 година, каза още Зеленогорски и добави, че с осигурените средства е гарантирано превъоръжаването на нашата армия в съответствие със стандартите на НАТО. Специално обръщам внимание на ангажиментите ни към НАТО, защото това беше заложено в програмата на РБ и в РБ смятаме, че националният интерес на страната може да се отстоява само чрез членството ни в ЕС и НАТО. Част от институциите у нас още не са осъзнали, че Варшавският договор вече не съществува, но България е направила своя цивилизационен избор, подчерта Зеленогорски.

Той добави, че в среда на международни конфликти, терористични заплахи, тежката зима, повишените сметки за ток, проблемите със снега и проходимостта на пътищата, бежанския натиск и битовата престъпност, от РБ смятат, че КСНС е платформа за приемственост и сътрудничество за решаване на тежките въпроси от националната сигурност за следващия период от време, в който няма да има парламент и избрано правителство. Още вчера РБ призова новия президент Радев да свика извънреден КСНС в рамките на този парламент за решаване на неотложните ангажименти в държавата, с което ние подадохме ръка, коментира още той.

Димитър Делчев, секретар на Парламентарната група, добави, че високата оценка на РБ за Плевнелиев се дължи на активните му действия в подкрепа на цивилизационния избор на българите да са част от ЕС и НАТО. Особено сме притеснени от сутрешното изказване на г-жа Нинова, че Крим е руска територия на базата на референдум, свикан там по спорен начин със спорни резултати. Много държави по света не признаха този референдум, но явно Нинова го признава. Ако утре някой реши с референдум в Хасково или Кърджали, не по законите на нашата държава, да откъсне части от българската територия на юг или изток, тогава тя също така охотно ли ще признае резултатите, подчерта Делчев. Вчера ние чухме само една декларация от новия президент Радев, че България трябва да е част от ЕС. Очакваме не просто на думи, а с ясни действия г-н Радев да върви по евроатлантическия път заедно със страната ни, допълни още той.

Зеленогорски подчерта, че личните атаки срещу министър Ненчев се приемат от РБ като атаки срещу Блока, защото РБ си е свършил работата и не позволява корабът на страната да се обърне на Североизток. Зеленогорски добави, че около 90 хиляди документи от архивите на бившето разузнаване на МНО и Генералния щаб от 1944 до 1991 година са предадени още през юни 2016 година на Комисията по досиетата. Това беше моментът, в който започнаха тежките и мощни атаки и срещу РБ, и срещу министър Ненчев, добави Зеленогорски.

Корман Исмаилов допълни, че в този мандат на министър на отбраната от РБ се спря тенденцията на намаляване на средствата за отбраната и се обърна в посока подобряване на въоръжаването на армията и ангажиментите към НАТО. Министър Ненчев подчерта, че няма чакащи или неприети законодателни изменения в областта на отбраната и че промените са били приемани с много по-голямо мнозинство от подкрепящото правителството.

На въпрос за РБ Зеленогорски отговори: новината за смъртта на РБ е силно преувеличена. Блокът има добра подкрепа от поне 6 % от гласуващите хора, и то преди началото на кампанията. Завъртаме колелото, предстои ни конгрес на РБ на 28 януари, ще има разширяване на Блока, целим отново да има дясно-центристко управление, категоричен бе той и добави, че фрагментацията в Дясното тревожи силно десните избиратели и е изпитание за тях. РБ отваря вратата към всички десни сили и полага максимални усилия за единство, а въпросите за разрояването не са към РБ, а към тези, които го правят, коментира той.

На въпрос за разследването на прокуратурата в МВнР Зеленогорски отговори, че министърът на външните работи не е излъчен от РБ, а е от квотата на ГЕРБ.

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s
Нагоре