РБ оценява положително мандата на Плевнелиев, каза секретарят на Парламентарната група на Реформаторския блок

Недопустимо е изборната система да се променя със закони, писани на коляно и райониране, правено за половин месец.

Това каза пред бТВ Димитър Делчев, народен представител от „Движение България на гражданите“ от Реформаторския блок, член на правната комисия.

Районирането е сбъркано. Не може да се разделят села с по 2 500 човека като Микрево или да има населени места на 92 км едно от друго в един избирателен район, а в същото време такива на 2 км разстояние да са в отделни райони, категоричен бе Делчев и добави, че на общественото обсъждане за мажоритарната избирателна система, проведено по инициатива на РБ, експертите по избирателни системи са предупредили, че подобна промяна не трябва да се прави прибързано.

Необходим е широк дебат относно въвеждането на мажоритарни избори и постигане на консенсус между политическите партии за районирането, в противен случай то ще бъде угодно само за тези, които го правят, каза Делчев. Ако ГЕРБ бяха искрени в желанието си за въвеждане на мажоритарни избри, нямаше да върнат мандата, добави той.

Според думите му следващият парламент няма да има законово задължение да разглежда въвеждането на мажоритарна избирателна система, но ще има морално такова. Нека мажоритарното гласуване да е първата точка в 44-то Народно събрание, Реформаторският блок ще се включи активно в дебатите, обяви секретарят на Парламентарната група на РБ.

Реформаторският блок оценява положително мандата на президента Росен Плевнелиев, каза Делчев.

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s
Нагоре