Днес финализирахме промените в Закона за движение по пътищата, които премахнаха практиката при ПТП на пешеходна пътека пешеходецът, който е пострадал, да се счита за съпричинител, както и  изчистихме проблема със затъмнените задни стъкла на автомобилите. Тези промени се приеха още на миналото заседание на НС. А с днешните промени приехме и глоби за шофьорите, които навлизат във временно забранени участъци и не спазват указанията на МВР. Това коментира в парламента, след приемането на промените в Закона за движение по пътищата, председателят на Транспортната комисия от Реформаторския блок Настимир Ананиев.

Той припомни, че за пешеходците остава задължението им да преценяват пътната обстановка при пресичане на платното, но отпада задължението им да преценяват скоростта на идващ автомобил, тъй като това е невъзможно без уреди. Те вече няма да се считат за виновни, когато пострадат при ПТП на пешеходна пътека, каквото тълкувателно решение имаше ВКС, добави Ананиев и каза, че това е справедливо решение на Парламента след казуса, по който имаше вълна от обществено недоволство след съдебното решение.

Ананиев подчерта, че с промените в ЗДвП е изчистен и възникналият проблем със затъмнението на задните стъкла на колите, като добави, че изискванията за прагове на затъмнение съгласно Правило № 43 на Икономическата комисия за Европа на Организацията на обединените нации остават да важат за челното стъкло и предните странични стъкла на вратите, но за всички останали стъкла назад в автомобила те няма да се прилагат при наличие на външни огледала за задно виждане.

Като акцент в промените, гласувани от депутатите днес, Ананиев посочи въвеждането на глоби за шофьорите, които влизат във временно затворени участъци при лоши метеорологични условия, нарушавайки указанията на МВР и указателните знаци за забрана. За тях наказанията вече ще бъдат лишаване от управление на МПС за 3 месеца и глоба от 1000 лева, когато в такава ситуация шофьорът откаже да изпълни нареждането на органите на МВР. А когато собственикът на МПС позволи да се направи такова нарушение от друг шофьор на неговата кола, включително в случаите, когато превозвачът е юридическо лице, и шофьорът е съвсем друг, тогава МПС се спира от движение за 3 месеца, посочи Ананиев. За промяната са настоявали от МВР, уточни той, във връзка със случаите на водачи на МПС, които навлизаха в заснежени затворени участъци.

Ананиев каза, че промените влизат в сила с обнародване в държавен вестник, което се очаква да стане в края на тази седмица или началото на следващата. Той добави, че в закона се въвежда и понятието „историческо превозно средство”, което касае старинните автомобили, чието движение до момента не беше регламентирано. За такива вече ще се считат автомобили, които са минимум на 30 години, признати са за част от историческото наследство от Международната асоциация на старинните автомобили или оторизирана от нея структура, както и има издаден сертификат за старинен автомобил, обясни промените Ананиев. Той уточни, че не става дума просто за стари автомобили, а за такива, които отговарят на трите условия. Досега те не бяха регламентирани, а сега въведохме правила, защото те са в по-специален статут – не трябва да имат винетка и гражданска отговорност, някои не са на собствен ход, не се ползват за ежедневни нужди, участват в изложения, в ралита за стари автомобили, обясни още Реформаторът.

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s
Нагоре