Парламентът прие пешеходците да не се считат за съпричинители на произшествия, когато са пострадали на пешеходна пътека, с каквото тълкувателно решение излезе ВКС по-рано. Днес народните представители гласуваха „за” измененията на Закона за движение по пътищата, касаещи правата на пешеходците на пешеходните пътеки и затъмнението на стъклата на автомобилите, което до момента в България не беше регламентирано, заяви пред журналисти в Парламента Настимир Ананиев от Реформаторския блок, председател на Транспортната комисия.

Той коментира, че според днешните промени в член 113 от Закона за движение по пътищата, на които е вносител, се премахва изискването към пешеходеца да преценява разстоянието и скоростта на идващите автомобили, като остава задължението му да се съобразява, по време на пресичане на пътното платно, с идващите превозни средстваКато втора поправка, касаеща пешеходците, той обясни, че се добави текст в закона, според който при ПТП, извършено на пешеходна пътека, при което водачът е нарушил правилата за движение по пътищата, пешеходецът не може да носи никаква вина. И двете промени са направени по време на комисия, на основание член 80 от Правилника за дейността на Народното събрание.

Другото важно предложение, което внесе Ананиев и то беше подкрепено от народните представители, е свързано със затъмнените стъкла на автомобилите. Беше одобрено, затъмняването на челното стъкло и на предните странични стъкла на вратите на шофьора и неговия спътник да бъде ограничено според стойностите, определени в Правило № 43 на Икономическата комисия за Европа на Организацията на обединените нации. За всички останали стъкла назад в автомобила да не бъдат налагани ограничения за намаляване на пропускливостта и видимостта при наличие на външни огледала за виждане назад от двете страни на автомобила, обясни още Ананиев.

Поправките са част от Закона за движение по пътищата, по-голяма част от който в момента се разглежда на второ четене от 43-то Народно събрание.

 
0
0
0
s2sdefault
powered by social2s
Нагоре