28 приети законопроекта, 32 предложения за законопроекти, 16 въпроса към министър-председателя и министри от кабинета, нито една задгранична командировка, не е ползвал служебен автомобил – това отчете пред гражданите на Стара Загора народният представител от РБ

Тежък, но смислен мандат с отстояване на отговорности. Така определи двугодишната си работа в Парламента като народен представител от Реформаторския блок заместник-председателят на „Движение България на гражданите” Димитър Танев.

Днес пред журналисти в Стара Загора и пред представители на политическите партии от Реформаторския блок той направи отчет на работата си в 43-то Народно събрание за периода 27.10.2014 – 13.01.2017 г.

28 приети законопроекта, 32 предложения за законопроекти, 16 зададени въпроса към министър-председателя и министри от кабинета, нито една задгранична командировка, не е ползвал служебен автомобил и каквито и да било други привилегии като депутат - така накратко обобщи работата си Танев.

Промените в Закона за държавния служител, промените в Закона за професионалното образование, темата за спирането на източването на НОИ през инвалидните пенсии, предложението му в Закона за политическите партии за въвеждане на регресивната скàла за намаляване на партийната субсидия, са сред личните му каузи, осмислили работата му в Народното събрание, посочи още той.

Танев съжали, че нито една от политическите партии не се е справила с разяснителната кампания по въпросите в референдума. Като крайно популистки определи този за намаляване на партийната субсидия до 1 лев и припомни, че Реформаторският блок предложи регресивната скàла за намаляване на партийните субсидии, която ще спести около 7 милиона лева в бюджета годишно. Внесохме нашите предложения още през 2015 година, но нямаше мнозинство и съгласие. Сега, когато референдумът подкрепи идеята, се надяваме политиците от всички партии да поправят грешката си, като приемат предлаганата от нас скàла, посочи още Танев.

Той добави, че в същия закон РБ внесе изменения за по-подробно отчитане на разходите на партиите, за забрана със субсидията си от бюджета партиите да купуват недвижими имоти, както и 20 % от субсидиите да се задържат от Министерството на финансите, докато се обяви дата на изборите и след това да се дават на партиите само за предизборните им кампании.

Реформаторите не отстъпват и от идеите за машинното гласуване. 35 минути ще бъдат достатъчни да се преброи една секция, при това абсолютно коректно, без никакъв шанс за досегашните манипулации на протоколите, каза Танев и напомни, че според последните изменения на Изборния кодекс през 2017 година всички близо 12 хиляди секции в страната трябва да са снабдени с машини за гласуване.

Като заместник-председател на бюджетната комисия той коментира излишъка от над 1,5 милиарда лева в хазната с намаляващ дефицит и определи тенденцията като успех. Това означава повече пари за здраве, отбрана и образование, категоричен бе Танев и напомни, че това дясно управление доведе безработицата до нива под средните в ЕС.

Той сподели неудовлетвореността си от хода на пенсионната реформа и оцени като слабо присъствието на Калфин в правителството, тъй като не е успял да спре теча в пенсионната система през фалшиви инвалидни пенсии. Те остават твърде голям процент от всички – над 40 %, а за ранното пенсиониране в различните публични системи не беше направено достатъчно от г-н Калфин, каза още той.

На прага на новите предсрочни избори народният представител посочи, че Реформаторският блок е съюз, обединен от усилията на Десницата за консолидация. Както вече обявихме, на 28 януари ще се проведе първият съюзен конгрес на РБ. На заседание на Изпълнителния съвет на Блока тази седмица избрахме за ръководител на кампанията за предсрочни избори д-р Петър Москов, а Найден Зеленогорски остава шеф на Предизборния щаб на Реформаторите. РБ работи по предизборната си платформа, а на конгреса ще утвърдим индивидуалното, групово и гражданско членство в РБ, каза още той, като подчерта, че партиите в Блока имат съгласие да продължат съюза си на конфедеративен принцип.

 
0
0
0
s2sdefault
powered by social2s
Нагоре