Реформаторският блок ще е част от следващия парламент, защото ще получи високо доверие и на тези, пети избори заедно

За БСП часът на истината ще удари в деня на вота - очаква ги тежък срив. Тази пролет на предсрочните избори ще слязат на земята - хората няма да допуснат връщането на левите в управлението

Г-н Зеленогорски, в какъв състав Реформаторският блок ще се яви на предсрочните парламентарни избори?

- На 28 януари ще проведем първия съюзен конгрес на Реформаторския блок. Д-р Петър Москов ще е ръководител на кампанията за предсрочните избори, аз ще продължа да бъда председател на предизборния щаб. На конгреса ще утвърдим програмата, приоритетите и целите на кампанията, принципите на индивидуално и групово членство, гражданското участие в Реформаторския блок и развитието му на конфедеративен принцип.

Бих казал, че от вторник (10 януари -  б.р.) Реформаторският блок е в кампания, готови сме да защитаваме позициите си. Няма да се избира единен лидер, съгласието ни е за запазване на суверенитета на всяка от партиите в Блока, защото така той е по-ефективен. Все пак го доказахме на пълен цикъл избори заедно, на които се явихме именно като съюз. И имаме добри резултати.

Как ще се отразят обвиненията срещу министрите Николай Ненчев и Петър Москов върху Реформаторския блок?

- В една правова държава не трябва да има връзка между работата на прокуратурата и предстоящи избори. Реформаторският блок се бори всички институции в страната да се водят единствено и само от върховенството на правото, на закона и на публичния интерес. В правовите държави, каквато България е, вина се доказва с осъдителна присъда на последна инстанция.

Как ще коментирате новия проект на Христо Иванов?

- Ако е самостоятелен и независим от олигархични кръгове проект - добре. Ако обаче бъде използван за писта на нечии скрити лични интереси - жалко. В последните години не една и две партии станаха жертва на такива зависимости.
 

Има ли опасност десните гласове да се разпилеят и нито една дясна формация да не влезе в парламента? Защо обединяването при десните е толкова трудно от години, а центробежните сили са толкова големи?

- Изпълнителният съвет на Реформаторския блок постигна съгласие, че консолидираната единна десница е най-добрият път за представителство на хората с дясна ориентация в следващия парламент. Който е готов на единство, ще имаме диалог с него. Реформаторският блок в сценарии на сепаратизъм няма да участва и няма да възпроизвежда грешката на последните 20 години за парцелиране на дясното.

Има кръгове, които нямат интерес дясното да е цяло и единно, но ние знаем как да спрем дългата ръка на тези кръгове.

Иначе, нека кажа и за БСП - заблуждават се, че резултатът на президентските избори е подкрепа за тях. Тази пролет на предсрочните избори ще слязат на земята - хората няма да допуснат връщането на левите в управлението. Няма ляво правителство, след което България да не е тънела в упадък. За БСП часът на истината ще удари в деня на изборите - очаква ги тежък срив.

Говори се за създаване на нова дясна коалиция Антикорупционен блок (партиите на Христо Иванов, на Радан Кънев, "Зелените" и ДЕОС), който да привлече десните избиратели. Това притеснява ли Ви?

- Намирам за инфантилно и незряло съревнованието по темата корупция да се води на полето на думите. Корупцията не се бори на думи, а с действия. Гражданите посочват корупцията като най-голям риск за страната. Хората не понасят повече тези корупционни, олигархични зависимости, обръчите от фирми, задкулисните играчи, конфликта на интереси. Реформаторският блок, с огромните усилия лично на г-жа Кунева и екипа ни, бяхме инициаторите на антикорупционния закон, но миналата есен той беше отхвърлен от повечето партии в Народното събрание. Ние не се отказахме, не хвърляхме красиво оставки, не говорихме високопарно, а направихме закона още по-радикален, проведохме десетки консултации, за да се събере мнозинство за приемането му. И постигнахме резултат - законът се прие на първо четене със 180 гласа.

Между другото, хора, които говорят за този т.нар. Антикорупционен блок, някои от тях настоящи депутати, в това число и от Реформаторския блок, не гласуваха, подчертавам това - не подкрепиха антикорупционния закон в пленарната зала. Така че битката с корупцията не се води с говорене, а се доказва с политическа воля. Това ще е дълга битка - антикорупцията ожесточено бива саботирана в правната комисия на парламента с гласовете на БСП, ДПС, АБВ, за съжаление и на Патриотичния фронт, както и на отделни представители от БДЦ, също и на „Атака”. Това стана причина да не се приеме на второ четене в правната комисия и да не влезе в пленарната зала на Народното събрание. След това се приложи тактиката на отлагането и като резултат България продължава да е единствена в Европейския съюз без такъв закон. Но Реформаторският блок няма да се откаже - закон против корупцията ще има.

Каква е равносметката - загуби ли Реформаторският блок и в частност ДБГ от участието си в управлението заедно с ГЕРБ? Негативите или позитивите са повече от участието ви във властта през последните две години?

- Участието на Реформаторския блок в управлението не е въпрос на харесване и нехаресване с ГЕРБ. Блокът влезе в управлението, защото избирателите ни дадоха доверие да правим реформи и поехме четирите много тежки ресора - образование, здравеопазване, отбрана и икономика.

В образованието влезе в сила съвсем нов закон. Старият  не беше променян повече от 25 години и съпротивата от страна на БСП е явна. Полша прави такава реформа 15 години, преди да стигне до сегашното си ниво в образованието. Същото се отнася за здравеопазването - отпорът срещу решенията, които Реформаторският блок предложи за спиране на източването на парите в здравеопазването, беше колосален. Това е много финансирана система, с много интереси, но реформите се случват. За икономиката нека отчетем, че България в момента е втора по ръст в Европейския съюз, това не са думи, а реални показатели.

В отбраната Реформаторският блок събра мнозинство за подкрепа на ключовото модернизиране на армията. При този натиск - и миграционен, и в общата сигурност, и тероризъм, как така България не инвестира в армията си? Не го разбирам това. Спряхме тази много опасна политика и осигурихме средства - почти един милиард лева за следващите няколко години. Оставяме управлението с 1.5 милиард излишък, с безработица под средната, и това, забележете, за две години мандат.

Парламентарната група на Реформаторския блок е внесла над 120 закона, от тях 85 са чисто наша инициатива, реформаторска. Блокът беше коректив и на някои опасни решения като например опита за оздравяването на КТБ за 4 млрд. лв. - предотвратихме го, започна разследване. По този въпрос имахме, помните, много тежко противоречие с ГЕРБ, но нямаше как да позволим да се оздравява КТБ. По отношение на съдебната реформа нека припомня - Реформаторският блок остана, не напусна, не хвърля оставки и подкрепи всички изменения в законите, осъществяващи съдебната реформа.

Мислите ли, че времето на този парламент ще стигне за приемане на антикорупционния закон, или просто няма политическа воля за това при останалите партии и ще бъде оставен за по-добри времена в друго Народно събрание?

- Трябва да се направят максималните усилия, категоричен съм.

Каква ще бъде съдбата на законопроекта ви за намаляване на партийните субсидии чрез регресивната скала? Видя се, че и изборното законодателство няма да се променя в този парламент.

- Реформаторският блок съвсем категорично каза, че не може да подкрепя 100 % мажоритарна система, такава има само в Джибути все пак. Ние сме за смесена система, но да подкрепяме законопроекти, писани на крак, с неясно какво райониране, няма как да стане - би било предателство към избирателите ни. Реформаторският блок защитава позицията, че преференциалното гласуване без праг е най-добрата мажоритарна система - хората посочват името на този, на когото вярват, и така подреждат листите.

Днес (сряда, 11 януари - б.р.) Народното събрание отложи решението за референдума, още повече че Върховният  административен съд не се е произнесъл по казуса. Конституцията и върховенството на закона са над всичко за Реформаторския блок. Що се отнася до партийните субсидии, Блокът иска да се намалят и затова предложихме регресивната скала - на всеки 100 000 гласа да спада субсидията с 1 лев на глас. Така за партиите с над 1 милион гласа ще се плаща по 11 стотинки на глас. Сега нека видим партиите в парламента дали ще го приемат. Ще се спестят около 7 млн. лв. и моделът е справедлив. Реформаторският блок отива на избори с гордо вдигната глава - реформите са факт, въпреки съпротивата срещу тях. И в следващото Народно събрание ще ги продължим, защото Блокът ще получи високо доверие и на тези, пети избори заедно.

Източник: banker.bg

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s
Нагоре