Като състояние на панически популизъм определи пред БНР народният представител Димитър Делчев от Реформаторския блок промените, внесени от ГЕРБ, на Изборния кодекс, които днес предстои да се разгледат в Правната комисия на Парламента. Делчев подчерта, че според него те са израз на състоянието на партията след президентските избори.

По думите му, тези промени показват желанието на ГЕРБ панически да нагласят изборните правила към себе си и това, което ги устройства. Всъщност ГЕРБ ясно си дават сметка, каза той, и многократно са получавали указания от Европейската комисия, че изборни правила не трябва да се променят една година преди съответните избори, за да няма съмнения от целенасоченост и от опити за манипулация на вота, а те точно това правят.

Според Делчев е недомислено и предложението на ГЕРБ районирането на държавата да се прави от президента, защото самата президентска институция няма заложените такива административни функции.

Ще се създаде хаос и в гласуването в чужбина, ако тези промени минат в Парламента, тъй като хората там ще гласуват според постоянния си адрес за 240 избирателни района, т.е. на практика хората в чужбина няма да могат да упражнят правото си на глас, категоричен бе Делчев.

Според него, е противоконституционно и предложението мястото в Народното събрание да остане празно,  когато народен представител стане министър, защото това означава народните представители да не са 240, както изиска Конституцията, каза Делчев.

Той призова да не се подценява разходът, който се предвижда, според ГЕРБ, за въвеждането на 240 Районни избирателни комисии с по 13 члена, което прави над 3100 членове, които да се предлагат от парламентарните партии. Това ще увеличи драстично финансовите средства за провеждане на избори, смятаме от Реформаторския блок.

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s
Нагоре