Двете комисии в Народното събрание – правна и по регионалната политика – взеха положителни решения за налагането на мораториума

След като по-рано днес Комисията по регионална политика и местно самоуправление в 43-то Народно събрание прие мораториума върху строителството в парк „Бедечка” в Стара Загора с 12 гласа „за”, на заседание, което се провежда в момента, и Правната комисия в Народното събрание гласува за налагането му. За мораториума се обявиха 16 народни представители от комисията. Гласове „против” и „въздържал се” по мораториума нямаше.

Припомняме, че по-рано днес народните представители приеха като извънредна осма точка в дневния си ред разглеждането на мораториума за „Бедечка”.

Предложението, което Реформаторският блок внесе на 22 януари в Парламента, по същество предвижда налагане на 3-годишен мораториум върху всички строителни дейности и върху издаване на разрешения за строеж на територията на парка „Бедечка”. То трябва да спре действията по прилагането на влезлите в сила подробни устройствени планове, както и изменения, допълнения и нанасяне на нови имоти в кадастъра и имотния регистър в границите на тези имоти.

На заседанието присъства и народният представител от РБ („Движение България на гражданите”) Димитър Танев, избран от Стара Загора, който е вносител на мораториума заедно с други народни представители от РБ. Той обърна внимание, че е важно приемането на мораториума да стане до края на 43-то Народно събрание. Вече има постигнат обществен консенсус паркът да остане парк. С решение на Общинския съвет в Стара Загора се предприеха действия за промяна на ПУП, така че паркът да стане отново парк, а не жилищна зона за застрояване, както беше досега. Със заповед на кмета такъв мораториум е наложен, но той се обжалва с десетки дела, каза още Танев. Той заяви, че в момента в „Бедечка” се строи дори въпреки температурите. Ако се забавим, ще стане строителна площадка, защити мотивите си на вносител Димитър Танев и подчерта, че Регионалната комисия прие мораториума с единодушие, а общественият интерес налага да се вземе спешно решение от парламента.

Той добави, че има издадени 12 разрешения за строеж в парка, има реализирани две постройки вече и дори при тези отрицателни температури, строителните дейности в „Бедечка” продължават. Това не е само местен проблем, магистралите също са важни, но парковете и зелените площи в градовете са изключително важни и трябва да се пазят. През „Бедечка” даваме ясен знак за всички подобни казуси в цялата страна, където апетитите за презастрояване са огромни, категоричен бе Танев, като добави, че предлаганият срок е съобразен и с местната власт.

Димитър Делчев от РБ добави, че Блокът предлага този мораториум по примера на мораториума за износ на дървесина, който 43-то Народно събрание вече е приемало в началото на мандата си. Ако ГЕРБ искат да покажат последователност както при подобно предложение за зелените площи в София, то е редно да направи същото и за Стара Загора, и за другите големи градове, където има застрашени от бетон зелени площи, каза Делчев. Не искаме да осъмнем с презастроен парк, от РБ държим да помогнем на местната власт и в нейните усилия да реши казуса.

Димитър Танев подчерта, че предложеният мораторум не противоречи на решението на Конституционния съд по подобен казус в Студентски град, тъй като в столичния квартал мораториумът е бил приет като безсрочен, а за „Бедечка” се предлага 3-годишен.

Положителните решения от днес на Правната комисия и на Комисията по регионална политика дават „зелена светлина” мораториумът да се гласува в пленарна зала бързо и да влезе в сила, това е много добра новина за гражданите на Стара Загора и надежда, че в крайна сметка Парламентът ще подкрепи действията на хората против застрояването на зелените площи в парка, коментира Димитър Танев.

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s
Нагоре