ГЕРБ се превърнаха в кардиограф на популизма. От РБ за референдума винаги сме казвали, че сме против задължителното гласуване, а за партийните субсидии сме внесли още през 2014 година регресивна скàла за намаляването им. Що се отнася до мажоритарната система в два тура, хората бяха заблудени – предложи им се да гласуват за система, каквато има само в Джибути. Крайно неправилно е неработеща в демокрациите в Европа система да се предлага като панацея на демокрацията у нас. Това каза в студиото на БНТ народният представител от Парламентарната група на РБ Антони Тренчев.

Той уточни, че РБ е за разумни граници на намаляване на субсидиите и регресивната скàла е такъв справедлив модел, при който на всеки 100 хиляди гласа за партия се намаляват субсидиите й с по един лев на глас, докато стигнат 11 стотинки на глас за гласовете над 1 милион, дадени за определена партия. Тренчев напомни, че законопроектът чака да бъде гласуван в пленарна зала, за да покажат всички партии волята си да намалят субсидиите.

РБ направи разяснителната си кампания сред нашите избиратели. Направихме кръгла маса в парламента, на която всички експерти бяха единодушни, че мажоритарно гласуване с два тура ще счупи демокрацията в България и ще изкриви непоправимо политическото представителство на хората, припомни Тренчев.

Нека не забравяме, че има 4,5 милиона българи, които не подкрепиха въпросите в референдума или изобщо не гласуваха на него – те са повече от гласувалите „за” и нека не се подменя основен демократичен принцип, какъвто е приемането на решения с мнозинство, добави Тренчев. Депутатът подчерта също, че никой не може да си присвоява правото да говори от името на народа. И когато това се случва, трябва да има политици, които да излязат и да кажат, че това е грешка, подчерта той. Тренчев даде пример с Брекзит и начина, по който след референдума английските граждани сами признаха, че са сгрешили и осъзнаха тежките последици, които предизвикаха в собственото си общество.

За РБ правилното мажоритарно гласуване е с преференция, като се премахне прагът и се премахне предпазването на водача от изместване, каза още Тренчев. Нека за когото гласуват хората, той да бъде избран – това е справедливо и е истинската мажоритарност, посочи той. Тренчев заяви още, че няма начин РБ да подкрепя поправки на Изборния кодекс, писани на коляно, и то по-малко от 2 месеца преди избори, на вълната на популизма.

Тренчев беше категоричен, че ГЕРБ прилага двоен стандарт в гласуването в правната комисия, която председателства в Парламента. Той се аргументира с това, че антикорупционният закон беше спрян от комисията да не се разглежда изобщо на второ чете, след което не беше внесен в зала за гласуване, а сега, когато промяната на изборната система се отхвърли от правната комисия, ГЕРБ вкарват решение за гласуване в пленарна зала. Тези двойни стандарти ще се върнат като бумеранг върху тях, прогнозира още Тренчев.

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s
Нагоре