Такава 100 % мажоритарна система има само в Джибути и в нито една развита демокрация, категоричен бе съпредседателят на Парламентарната група на РБ

Най-нормалната мажоритарна система е да има преференция без праг и да не се пази първият в листата – когото хората посочат, той да бъде избиран от листата. Ако съдът се произнесе, че референдумът е задължителен, е очевидно, че трябва да влезе в сила. Аз обаче съм правил избори за ВНС с чиста мажоритарна система и припомням, че тогавашната БКП като най-голяма партия получи неочакван бонус, защото имаше значение как се разделят районите. Такава система в чист вид има само в Джибути, никоя развита демокрация не я използва. Тя ще доведе до три партии в парламента - ДПС, БСП и ГЕРБ. И никой друг. Което тежко ще наруши представителността на гражданите и ще ги изкара отново на улицата. Това каза в студиото на БТВ съпредседателят на Парламентарната група на РБ Найден Зеленогорски.

Той уточни, че не става въпрос дали РБ ще влезе в парламента, а колко олигарси и феодали ще влязат и ще си осигурят половината от депутатите. Няма да можем да се разминем от мутри и техните гардове в кулоарите, допълни още Зеленогорски.

Той отговори, че ако някой е напуснал РБ, това не е проблем на тези, които останаха в него и продължиха ангажиментите, поети към избирателите на РБ. Те не си направиха поуките, че разделението води до срив в доверието на десницата, а ние преподписахме коалиционното си споразумение. Сега в дясно най-добре стои Реформаторският блок, подчерта Реформаторът.

По думите му, Реформаторите са били недостатъчен брой в парламента, за да се наложат за приемането на антикорупционния закон на второ четене, но въпреки малкия си брой, не са допуснали национализиране на пенсионните фондове, удължаване на агонията на КТБ и продължаване на схемите в енергетиката. Реформите в здравеопазването, отбраната, образованието и икономиката вече дават резултати, посочи Зеленогорски.

Той каза, че РБ ще води диалог с всички, които искат да има силна и обединена, а не парцелирана Десница. Вчера решихме д-р Москов да ръководи кампанията на тези избори, а аз продължавам да съм председател на Предизборния щаб. Създадохме групи по развитие и разширяване на Блока, по подготовка на конгреса и по политическата ни програма. До дни ще има екип по разширяването. На първия ни съюзен конгрес на 29 януари ще утвърдим индивидуалното членство, груповото членство и гражданското участие в РБ, заяви още Зеленогорски. Той каза, че няма да се избира един председател, защото РБ функционира ефективно на федеративен принцип и партиите ще запазят автономността си, като прогнозира, че РБ ще бъде част от следващия парламент и ще продължи реформите.

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s
Нагоре