Декларация на Парламентарната група на РБ по повод десет години от членството на България в ЕС, прочетена от народния представител Антони Тренчев

На 1 януари 2017 година се навършват 10 години от приемането ни в ЕС. Много по-рано, десетилетия преди това, един от бащите на Модерна Европа Жан Моне казва, че “Хората приемат промяната, само когато са изправени пред необходимост, а разпознават необходимостта, само когато са в криза”.

Отбелязваме годишнината в период, в който Европа и нейните институции са изправени пред множество предизвикателства. През тези 10 години в българската икономика влязоха 22 млрд лева, близо три пъти повече от внесените от българската страна в ЕС. За 10 години брутният вътрешен продукт на България се увеличи от 56 на 88 милиарда лева, а икономическият ръст на страната в момента е втори в ЕС. Но това са само числовите измерители на ползите от евроатлантическия цивилизационен избор на България. Като десен съюз РБ подчертава приноса на всички политически сили, от целия спектър, които безрезервно подкрепят членството в ЕС и статута на българските граждани като граждани на Европа.

С хубавото се свиква бързо и се приема за даденост. Дори отделни политици, които публично се изказват против ЕС, изпращат децата си да учат на Запад, в същия този ЕС, а не на Изток, с което доказват, че ЕС е единственият жизнен, полезен, перспективен и гарантиращ сигурността и просперитета на България политически съюз.

Единният пазар, европейските стандарти за демокрация, права и общество, свободното движение на хора и капитали, стоки и услуги до такава степен са част от ежедневието и реалността ни, че сме ги приели за пожизнени. Истината обаче е, че ценностите и постиженията на Европейския съюз трябва да се отстояват всеки ден, особено на полето на политическите начинания. И тези усилия трябва да продължат да се правят от всички партии, които имат претенции да са отговорни субекти.

Трябва да кажа обаче, че в ситуация на безпрецедентен миграционен натиск върху ЕС, излизащ от икономическа рецесия, популистите са във възход и се опитват да вменят на хората, че всички блага на солидарността и европеизма са причина за несгодите на гражданите. Но ние, и тук говоря като български гражданин и европеец, няма да позволим тези манипулации да пуснат корени. РБ е сигурен, че кризата и трудностите трябва да послужат за това да се осмелим за повече, по-солидарна, по-консолидирана Европа. За повече промени, които само една криза прави възможни.

Годишнината е логичен момент за ретроспекция и оценка. Ние влязохме в Европа, но влезе ли Европа у нас? Оползотворихме ли предоставените ни възможности? РБ категорично смята, че България трябва да се възползва по-активно от статута си на пълноправен член, да удвои усилията за влизане в Шенген – печат за качество на нашите системи за сигурност, за влизане в чакалнята на еврозоната, за участието си в европейския банков надзор и европейската прокуратура.

Заедно с това страната ни трябва да е много по-активна и с изпреварващи позиции по отношение на общите европейски сили за сигурност, стандартите за образование, политиките по доходите и преодоляване на социалното разделение, по които Европа изостава, а екстремизмът се възползва от разколебаните темпове. Защото сигналът от хората е ясен - сигурността е задача номер едно и доверието в Съюза ще расте, само ако той отговори с адекватно политическо решение на тази задача, поставена от гражданите.

Отчитаме като грешка на 43-то Народно събрание, че пропусна да демонстрира политическа воля за влизането на България в Шенген и не отправи на висок глас критиката на българската страна, че ЕК допуска голяма политическа грешка, като обвързва Механизма за сътрудничество и проверка с готовността на страната за влизане в Шенген. България пази границите на ЕС ефективно и трябва да настоява тази оценка да е водещият аргумент при присъединяването й към европейската система за сигурност.

Отчитаме като грешка и липсата на решение на българското Народно събрание да се отговори на призивите на отделни страни за изпращане на европейски сили за сигурност на южната граница на Съюза като активна мярка срещу каналджийството и незаконния мигрантски натиск над границите на Съюза, респективно – на България. РБ ще отстоява ползата от такава солидарност, защото тя е солидарност в интерес на българските граждани и на върховенството на закона в ЕС.

Отчитаме като грешка на 43-то Народно събрание, че не дава ясен знак за подкрепа на санкциите против властващите в Кремъл, с което да пресече опитите на БСП и левите сили у нас да разколебават гражданите и обществото в ползата от санкциите. Те са ясен знак, че Европа е политически съюз, в който върховенството на правото и суверенитетът на държавите в него се зачитат безусловно и дръзналите да нарушат този принцип не остават безнаказани.

РБ смята, че в края на мандата си политическите партии в 43-то Народно събрание, по повод 10-та годишнина от влизането на България в ЕС, могат да поправят тези пропуски, като заявяват в обща декларация непоколебимата си политическа воля България да задълбочи и препотвърди евроатлантическото си членство. РБ ще внесе проекторешение за декларация и призоваваме политическите сили да го подкрепят, каза от трибуната Антони Тренчев.

Той добави, че по повод навършването на 20 години от 10 януари 1997 г. РБ вижда опасни тенденции да се омаловажи усилието и саможертвата, автентичният  граждански протест на хората тогава против статуквото на БСП, които на висок глас заявиха тогава вярата си в европейското бъдеще на страната. Тренчев посочи, че РБ ще продължи до последния ден на 43-то Народно събрание да се бори за приемането на второ четене на Антикорупционния закон, който е абсолютен приоритет на РБ, закона за уреждане на правата на гражданите с дългогодишни жилищно-спестовни влогове, законите, свързани с продължаването на съдебната реформа, както и приемане на Закона за устройство на територията.

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s
Нагоре