Реформаторският блок няма да подкрепи въвеждането на 100% мажоритарна избирателна система, тъй като това би довело до ликвидиране на демократичната система у нас.

Това каза пред БНР Димитър Делчев, секретар на Парламентарната група на Реформаторския блок, член на правната комисия в парламента. 
 
Делчев припомни, че РБ е предлагал премахване на прага на преференциите при избора на народни представители, което ще доведе до мажоритарен избор в листите, но текстовете са били отхвърлени. 
 
Според думите му 3 седмици са крайно недостатъчни за подобна промяна, а всякакви опити за приемане на правила, написани от някого, които да са в полза на същите, няма как да доведат до нещо добро. 
 
По наше настояване се проведе и кръгла маса с експерти, които казаха, че това е сбъркана система и е нужно много време за районирането на страната, каза Делчев и добави, че преди това трябва да се направи и преброяване на населението. 
 
ГЕРБ бързичко забравиха въпроса за намаляване на субсидиите, за което ние говорим поне година преди провеждането на референдума, коментира Делчев. 
 
Депутатът припомни, че Реформаторите са внесли за втори път предложение за промяна в Закона за политическите партии за въвеждането на регресивна скàла за намаляване на субсидиите, при което партиите с над 1 млн гласа ще вземат само по 11 стотинки. Според предлаганата от нас система ще се спестят средства от държавния бюджет, а всяка партия ще разполага със средства за политическата си дейност, не за банкови влогове и бронирани джипове, добави той.
0
0
0
s2sdefault
powered by social2s
Нагоре