Внесохме за разглеждане в НС и по-строги правила за харченето на партийните субсидии, обяви още Шишков и добави, че не е редно, според РБ, партиите да купуват недвижими имоти със субсидиите си

Ако останем на един лев субсидия на глас за партиите или без субсидии, както се гласува от част от хората на референдума, влизаме в много по-тежка ситуация - тогава само богатите ще могат да си купуват политици. Регресивното намаляване на партийните субсидии би спестило на бюджета около 7 милиона лева годишно. Намаляването на партийните субсидии беше сред първите предложения на Реформаторския блок още през 2015 година, преди референдума. Това каза пред БНР доц.д-р Димитър Шишков, народен представител от "Движение България на гражданите" от Реформаторския блок.

Относно първоначалната идея на РБ д-р Шишков отбеляза, че то е внесено за разглеждане в Народното събрание от Реформаторите още през 2015 година, преди референдума. Тогава нямаше мнозинство, нямаше съгласие. И изведнъж това съгласие и това мнозинство започват да се появяват, след референдума, когато политическите партии започнаха да се състезават колко по-малка да бъде субсидията,за да се харесат на хората. А когато РБ го предложи в пленарната зала, гласуваха "против", припомни още доц. д-р Шишиков.

Ако няма държавна субсидия за издръжка на партиите, тогава даваме нашите политици в ръцете на тези, които ще могат да ги купуват – не само самите политици и депутати, но и цели партии, посочи Шишков.

Това, което предлагаме от РБ и сме внесли в пленарната зала за гласуване, е регресивно намаляване - за първите 150 000 гласа, които са нужни за влизане в самия парламент, партиите да получат по 11 лева на глас, както е досега, но само за тази част от гласовете им – тя е съвсем малка. Това е първата стъпка. Втората стъпка е с всеки следващи 100 хиляди гласа субсидията да се намалява съответно на 10, 9, 8 и т.н.лева, докато стигне 1 лев на глас, а за гласовете над 1 милион, големите партии да получават по 11 стотинки на глас. Това е справедливо и отговаря на очакванията на хората, като виждате, че 11 стотинки са дори по-малко един лев на глас, което се гласува на референдума, заяви още той.

Шишков добави също, че в промени в Закона за политическите партии, внесени от Реформаторите, се предвижда и по-строго отчитане на парите от субсидиите – за сътрудници, медии, командировъчни, дори за ремонтите, които се извършват от партиите, заяви още д-р Шишков, като добави, че според Реформаторите не е редно партиите да могат да купуват с държавната си субсидия недвижими имоти, както правят големите партии, а част от парите им от субсидията да се задържат от Министерството на финансите и да им се дават само за предизборни кампании, какъвто е, по думите му, смисълът на субсидията. Доц. Шишков добави, че с това предложение на РБ ще се спре и практиката големите партии да си държат парите в банките, защото са твърде много субсидиите им, и да печелят от лихви, вместо да ги връщат в бюджета.

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s
Нагоре