Намаляването на партийните субсидии беше едно от първите предложения на РБ още през 2015 година, напомни най-младият Реформатор

С регресивната скàла за намаляване на партийните субсидии ще се спестят около 7 милиона лева в бюджета годишно, заяви пред Нова телевизия народният представител от Реформаторския блок Антони Тренчев.

Предложението за намаляване на партийните субсидии чрез регресивна скàла е едно от първите предложения, което от РБ внесохме още през 2015 г., когато влязохме в парламента. За съжаление, то бе отхвърлено два пъти в пленарна зала, защото очевидно само РБ е готов да прояви политическа воля в унисон с нагласата на обществото. Сега смятаме, че покрай референдума се генерира достатъчно енергия и обществено желание да бъде намалена партийната субсидия и ние отново го внасяме, категоричен бе  Тренчев.

Той обясни, че РБ предлагат за първите 150 000 гласа, които са нужни за влизане в парламента, партиите да получават по 11 лева, със „стъпка” от всеки следващи 100 000 гласа, субсидията да се намалява съответно на 10, 9, 8 и т.н. лева, докато стигне 1 лев на глас, а за гласовете над 1 милион, партиите да получават по 11 стотинки на глас.

Крайният резултат на тази скàла е, че колкото повече гласове имат партиите, толкова по-малка субсидия на глас ще получават, така най-много средства ще се намалят от най-големите партии като ГЕРБ, обясни Тренчев.

Тренчев добави, че в законопроекта, който РБ е внесъл в деловодството на Парламента на 22 декември, се предвижда да се отчитат по-подробно парите на партиите – за сътрудници, по договори с медии, за предизборни кампании, командировъчни, ремонти и др. Според РБ партиите не трябва да имат възможност със субсидия си от бюджета да купуват недвижими имоти, както и 20 % от субсидиите да се задържат от Министерството на финансите, докато се обяви дата на изборите и след това да се дават на партиите само за предизборните им кампании, обясни още Тренчев предложенията на Реформаторите. Той подчерта, че така ще се спре практиката на големите партии да държат милиони от субсидиите си в банки и да печелят от лихвите.

Да се приеме предложението на Реформаторския блок не е въпрос на време, а на политическа воля и на другите партии, освен нас, да се съобразят с решението на гражданите субсидиите да се намалят, подчерта още Тренчев и добави, че в първите работни дни на Парламента от РБ ще направят консултации с парламентарните сили за мнозинство в полза на внесеното предложение.

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s
Нагоре