Така и решението на ВКС ще се обезсили, смята председателят на Транспортната комисия в НС, като обяви, че се работи за бързо изменение в закона през следващите работни дни на Парламента в посока да отпадне изискването за преценка на скоростта от пешеходеца

Изискването пешеходецът да преценява скоростта на автомобила, докато пресича на пешеходна пътека, трябва да отпадне от закона. В Транспортната комисия работим  за бърза промяна в закона в следващите работни дни на Парламента, така че да се избегне несправедливостта пострадали от ПТП на пешеходна пътека поради превишена скорост да се оказват виновни заради това, че не били преценили скоростта на идваща кола. Невъзможно е без технически средства да се прецени с колко километра в час се движи автомобил, когато пресичате платното, че и да произтича от това ваша вина за произшествие и вие да сте въвлечен като съпричинител.

Това коментира в студиото на bTV председателят на Транспортната комисия от Реформаторския блок Настимир Ананиев по повод решението на ВКС, че блъснат на пешеходна пътека пешеходец става съпричинител на смърт или телесна повреда, ако не е преценил скоростта на идващия автомобил.

Ананиев подчерта, че това не е добре премислен текст и се присъединява към председателя на ВКС, който е е подписал решението с особено мнение. Самите девет съдии също не са на единно становище и част от тях са подписали с особено мнение, припомни Ананиев. След това решение ще се оказва, че за всяка катастрофа пешеходецът ще е съпричинител, дори в случаите, когато е пострадал или загинал, коментира той.

Особено неприложимо е такова изискване за преценка на скоростта за млади хора, подрастващи и деца, които пресичат на пешеходни пътеки, добави той и посочи, че с отпадането на този текст от закона ще се обезсили и тълкувателното решение на ВКС. Той добави, че за 3 месеца се взема книжката и се налага 3 хиляди лева глоба за шофиране с превишена скорост с последните изменения на Закона за движение по пътищата, които вече са в сила.

Ананиев посочи като част от решението и подобряване на видимостта около пешеходните пътеки. Той даде пример от Великобритания, където тези места са маркирани с начупени линии по протежението на пътя с дължина между 7 и 10 метра. Той подчерта, че ако се спазва изискването за скорост в градски условия, в много повече случаи ще се спира навреме и ще се предотвратяват фаталните инциденти. По думите му пешеходните пътеки върху т.нар. „легнали полицаи” също са ефективни за нашите условия и на тях няма регистрирани ПТП.

Ананиев се съгласи с изказаното мнение в студиото, че с решението на ВКС се „отваря Кутията на Пандора” и се създава възможност убийците на пътя да се разминат с по-леко наказание, както и че е твърде сложна организационно-управленска структура на системата за безопасност по пътищата, която сега обхваща няколко министерства, една междуведомствена комисия и самият Министерския съвет, който носи отговорността и прилага политиките.

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s
Нагоре