Популизъм е субсидията на партиите да бъде 1 лев на глас. Борисов и ГЕРБ сбъркаха жестоко, обвързвайки президентските с парламентарни избори, смята най-младият Реформатор

Прогнозата ми е, че патриоти, бизнес-формацията на Марешки и БСП се канят да управляват заедно. Това е лоша перспектива за България, каза пред bTV Антони Тренчев, народен представител от Реформаторския блок.

По думите му, Борисов и ГЕРБ сбъркаха жестоко, обвързвайки президентските с парламентарните избори, с което са вкарали държавата в спирала на политическа нестабилност. Тренчев добави, че РБ е постигнал много от приоритетите си в управлението, но има останали недовършени. При тази нагласа и подкрепа, това беше най-добрата възможна форма на управление, посочи той.

РБ не подценява резултатите от референдума – напротив, предложението ни за намаляване на партийните субсиидии, което внесохме вчера, е в посока на тази воля на хората. Не може субсидиите да са 1 лев на глас, защото ще тласне партиите към зависимости от фирми, но по една регресивна скàла от 11 лева до 11 стотинки на глас според броя получени гласове, ние предлагаме по-справедлив модел, каза Тренчев.

Според него 1 лев на глас партийна субсидия е популизъм, а 11 лева на глас, както е сега, е твърде много, затова моделът, предложен от РБ, е разумен и прагматичен: на всеки 100 хиляди лева подкрепа, субсидията да се намалява с по 1 лев на глас, докато над 1 милион гласа стане по 11 стотинки. Това е дори под сумата, гласувана на референдума, отбеляза той и добави, че да се държат партийни субсидии на лихви в банки е практика, която трябва да се спре.

По отношение на промени в Изборния кодекс той каза, че от РБ са против изцяло мажоритарното гласуване, но биха подкрепили, в посока на решението на референдума, смесена система, близка до немската – пропорционални избори с мажоритарен елемент. Същото ще се постигне, и то по-лесно, като се приеме гласуване с преференция без праг – хората с гласа си ще нареждат листата и ако не харесват водача, той няма да е водач. Иначе, 100 % мажоритарен вот, както се предлагат от сценаристите, има само в Джибути – аз не искам България да прилича на Джибути, категоричен бе Тренчев.

По думите му, с мажоритарния вот местните феодали ще си купуват депутати, купеният вот ще е в разцвета си, в Народното събрание ще влязат хората с прякорите, а гражданите няма да са представени в парламента.

На въпрос за третия мандат, той каза, че „Движение България на гражданите” беше скептично за съставянето на кабинет с третия мандат при толкова ясен отказ на ГЕРБ и връщане на първия мандат от тях. За нас беше очевидно, че няма воля в това крило на ГЕРБ за продължаване на дясното управление. Колегите от РБ положиха усилия да не се дава тласък на лява вълна и това заслужава уважение, добави Тренчев. За тезата на БСП, че се било изгубило време с преговорите, той отговори, че това е спекулация. Става дума за 6 дни, а БСП изгубиха 25 години на България, така че сега ще почакат. Освен това депутати от БСП идваха да ми обясняват в тези 6 дни, как и те не искат да се ходи на избори, защото не могат да се разберат за толкова кратко време за листите си, каза още Тренчев.

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s
Нагоре