Внесохме в Парламента по-справедлив модел на финансиране на партиите, каза Реформаторът

Партийните субсидии трябва да се намалят – има достатъчно време Парламентът да гласува регресивната скàла, която предлагаме като по-справедлив модел на издръжка на партиите. Тя предвижда субсидиите да са от 11 лв. до 11 стотинки на глас в зависимост от броя спечелени гласове – на всеки 100 хиляди гласа субсидията ще намалява пропорционално, докато над 1 милион гласа остава на практика нулева. Това каза пред БНТ Настимир Ананиев, заместник-председател на „Движение България на гражданите” и депутат от РБ, по повод внесените вчера от РБ в деловодството на Парламента предложения за нов модел на намаляване на субсидиите на партиите.

Настимир Ананиев беше категоричен, че ако има политическа воля да се спази посоката на решението на гражданите от референдума, регресивната скàла, предлагана от Реформаторите, ще е ефективното решение. Той напомни, че от РБ бяха внесли такова предложение още преди референдума, но през 2015 година то не е получило подкрепа в пленарната зала. Сега вече, след като и на референдума се реши, има смисъл да се гласува пак, каза Ананиев.

Вчера изменението в закона беше внесено в деловодството на парламента, каза Ананиев и обясни, че регресивна скаàла започва от 11 лева на глас за първите 150 хиляди гласа, колкото са нужни за влизане в парламента, след което за всеки 100 хиляди гласа субсидията ще пада с по 1 лев – съответно на 10, 9, 8 и т.н. лева, докато стигне до 11 стотинки на глас за гласовете над 1 милион гласа.

По този начин почти наполовина се намалява изобщо сумата за издръжка на партиите от бюджета, а таванът на субсидията на най-големите партии ще е не 12 милиона, колкото вземат сега, а до 4 милиона, подчерта Ананиев. По думите му, чрез скàлата пропорционално ще се намалят субсидиите и на големите, и на по-малките партии, а ефектът ще е, че се удовлетворяват очакванията на гражданите от референдума.

Ще се прекрати и практиката големите партии да държат огромни суми във влогове в банките, обясни Реформаторът, като добави, че е логично средствата за издръжка на партиите да се плащат от бюджета, не от корпоративни кръгове, за да не изпадат партиите в зависимости, но и те да се ползват за дейност, а не за депозити.  Според него е крайност приемането на субсидия от 1 лев на глас, защото ако партиите поддържат структури и дейност във всяка община, както е редно, средствата ще са недостатъчни и партиите ще бъдат тласнати към непрозрачно финансиране.

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s
Нагоре