Районирането, което се предлага от сценаристите, оставя 1 млн. „мъртви души“ в избирателните списъци, заяви пред Радио Благоевград Димитър Делчев, секретар на Парламентарната група на Реформаторския блок и член на правната комисия в парламента.

Разделяне на държавата на едномандатни избирателни райони без актуално преброяване на населението, без широк обществен дебат и направено на тъмно и на коляно, няма да бъде в ползва на обществото, а на политическата сила, с която е консултирано, заяви Делчев.

Има тежки грешки, продиктувани от опитите за механично обобщение на числа, което ще доведе до административен „миш-маш“, каза Реформаторът и даде пример със село Микрево, което е разделено на две, без никаква логика едната част е към общинския център Струмяни, а другата към Сандански. С прикрепянето на Банско към Гърмен също се досещаме каква е целта, продължи депутатът.

Делчев обяви, че РБ е внесъл законопроект за изменение и допълнение на Закона за политическите партии, според които се намаляват партийните субсидии и на всеки 100 хил. гласа, партиите ще взимат по 1 лев по-малко за гласа, а след 1 млн. ще получават 11 стотинки, не както е в момента 11 лева.

Най-голямата партия ГЕРБ в момента получава около 13 млн. лева, а според регресивната скàла, която сме предложили, сумата ще бъде около 4 млн. лв и това са средства, напълно достатъчни за издръжката на подобна партия. Няма да има пари за банкови влогове и бронирани джипове, а само за партийна дейност, заяви депутатът.

Делчев подчерта, че преди да мисли за редене на кабинет и запълване на министерски кресла, трябва да постави приоритетите на бъдещия кабинет.

Основна задача на служебното правителство ще бъде осигуряването на честен и нормален изборен процес. Това е затруднено, защото според ИК от утре трябва да има машини за всяка секция, за което изобщо не се мисли. В следващите няколко месеца трябва да се мисли и за справяне с бежанската криза и за продължаване на работата по председателството на ЕС, заяви Делчев.

На въпрос за решението на Плевнелиев да не назначава служебно правителство Делчев бе категоричен, че на страната не й трябват министри за един ден и това няма да е от полза на никого.

Относно изминаващата година за Реформаторския блок Делчев заяви, че през 2016 г. министрите и депутатите на РБ са работили усилено за осъществяване на реформи, които са забавяни с години и е постигнат напредък и в съдебната реформа, и в образованието и здравеопазването. Направихме много усилия за постигане на реална борба с корупцията, която има сериозни противници. Ще продължим тази битка, категоричен бе той.

Като цел за следващата година Делчев подчерта постигане на резултати в борбата с корупцията, продължаването на реформите в образованието, където акцент да бъде връзката с бизнеса, здравеопазването и намаляване на тежестите за малкия и средния бизнес, чрез което да се стимулира и намаляването на безработицата.

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s
Нагоре