ДБГ призовава Народното събрание да излезе с декларация за европейска солидарност на България към мерките на ЕС и НАТО в отговор на руските действия. Липсата на отзоваване на руски дипломати от българското правителство, до този момент, затвърждава България в ролята на троянски кон на Русия и заден двор на Европейския съюз. Недопустимо е Премиерът, който в момента има качеството на председател на ЕС, да показва колебание да лидира действията на европейска солидарност на 2/3 от страните членки на ЕС, които вече отзоваха руски служители.

Призоваваме Борисов да преодолее страха си от Нинова и проруските партии в парламента и правителството и да избере дали ще защитава българския или руския национален интерес. Кабинетът трябва незабавно да заеме страната на ЕС и НАТО и да вземе решение за отзоваване на руски дипломати. Противното би застрашило националния интерес на България и би означавало опит за отклоняването й от евро-атлантическия път, по който е поела.

Нещо повече, ДБГ счита, че Европейският съюз и партньорите му трябва да покажат по-голяма увереност в действията си спрямо Русия. Инвазията в Крим, водената от години хибридна война и руската намесата в избори и вътрешните работи на множество държави трябва да намерят адекватен отговор. Липсата на резултат от налагането на дипломатически санкции е ясен знак, че вече са необходими ефективни санкции и срещу руските капитали в европейските държави. В качеството си на председател на ЕС Борисов да изведе това като приоритет и включи в дневния ред на ЕС, за да гарантира независимостта на Европейската общност и демократичните ценности на Съюза.

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s
Нагоре