ДБГ оценяваме първата година от управлението на кабинета "Борисов 3" със слаб 2,22. За една година десетки хиляди граждани предпочетоха да напуснат страната, пред това да продължат да бъдат обект на безперспективната политика на мнозинството, да живеят в страна с липса свобода на словото и демокрация.

Отблъсната беше и голяма част от хората, които повярваха на популистките предизборни обещания на мандатоносителя. Вместо това получиха скандали и пълен отказ от реформи в ключови сектори, с което първата година от третото управление Борисов напълно повтаря първия му мандат.

През последните месеци сме свидели на разпада на държавността. Когато единият партньор ходи в Крим, а другите знаели, но не виждали проблем, а вътрешният министър изразява съчувствие с превръзка на окото, за да прикрие собствената си вина, когато се правят тематични коалиции с ДПС и БСП, защото официалният партньор не иска, проблемът е очевиден, разпадът също.

Държава, в която затворниците бягат през парадния вход, в която поръчковите убийства не водят до наказание, е загубила своята посока и стойност. Управлението на ГЕРБ води целенасочена политика за разграждане на държавността.

Реформата в правосъдието, в здравеопазването и в сектор сигурност бяха отменени. Въвеждането на електронно управление, електронни здравни карти, електронно и машинно гласуване бяха отложени за неопределено време. Посоката към справедливи конкурси за назначаване в държавната и местната администрация беше променена, за да се отвори пътят към още по-партизански назначения на партийни функционери.

Реалната борба с корупцията започна на думи. Приетият закон за превенция на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество беше опорочен, чрез отваряне на задни входове за политическото овладяване на органа от управляващото мнозинство, за да си гарантира недосегаемост.

Желанието за промяна и говоренето за реформи през последните месеци доказаха, че са кух ПР, лишен от сериозни намерения- пенсионерите бяха излъгани за увеличаването на пенсиите, хората с увреждания претърпяха поредното унижение. Обещанието, че със спирането на фалшивите инвалидни пенсии ще се освободят средства за адекватна грижа и за двете групи, катастрофира само за една година.

Пропастта между Северна и Южна България продължи да се задълбочава заради отказа на правителството да предприеме каквито и да било сериозни мерки за подобряване на условията на живот в Северозападния и Североизточния региони.

Позитивните действия за подобряване на живота в България бяха заменени от съмнителни сделки, в които висши представители на управляващите партии се оказаха замесени. Началото със суджукгейт, кумгейт и ДДСгейт и продължението в мегадалаверата ЧЕЗ извадиха на светло истинския дневен ред на управляващите – да усвояват и назначават за себе си.

Лобизмът пролича и в спонтанните решения за втори лифт на Банско и „волята“ за промяна на Витоша. А резултати в интерес на обществото няма.

През последните месеци за първи път се направиха конкретни действия в опит за отклоняване на България от Евро-атлантическия й път. Коалиционните партньори, с мълчаливото съгласие на ГЕРБ, защитиха с действията си нееднократно евразийски интереси за сметка на Европейския съюз, затвърждавайки образа на България на „троянски кон в Европа“.

И тази година не бе подадена апликацията за членство в Единния банков надзор и Еврозоната, с което страната ни остава в периферията на Съюза. Декларациите на премиера са поредното фалшиво обещание.

Въпреки заричането Борисов не успя да се справи и с доклада за оценка и сътрудничество по правосъдие и вътрешен ред. 11 години след влизането ни в ЕС правосъдието в България продължава да бъде „гнила ябълка“. Не случайно страната ни все още е най-корумпираната в Европейския съюз, а българите са най-бедните европейци като около 1 млн. от гражданите продължават да живеят под прага на бедността.

По време на българското председателство на Съвета на Европейския съюз премиерът заряза отговорностите си в държавата, докато безрезултатно се опитваше да играе ролята на балкански обединител. Всяка седмица различни групи от хора протестираха по улиците на България, а Балканите си останаха не по-малко гореща точка от преди.

Като положителни отчитаме усилията на Правителството в посока на задълбочаване на приятелските отношения с Македония.

През третото управление на Борисов държавата е все по-недемократична, а свободата на словото все по-ограничавана. Заеманото 111 място в международна класация за свобода на словото е срам за всяка държава, претендираща за демокрация. Предоставяйки на кметовете възможността за създаване на лични армии и наливайки огромни средства предимно в кметства на ГЕРБ и ДПС, правителството продължи окупацията на общините и налагане на авторитарен режим на управление. В тази връзка сме категорични, че на следващите местни избори ще се борим за изкореняване на феодалния модел на управление по места.

"Движение България на гражданите" заявява, че управлението на ГЕРБ и ОП води държавата към дъното на всички изследвания и не може да продължава още дълго. Демокрацията е застрашена според Фрийдъм хаус, чието изследване показва най-лошите данни от 10 години насам.

ДБГ ще търси подкрепа от граждани и други политически формации за промяна на това управление като ще участва в изграждането на платформа за управление на страната, основано на демократичните принципи за сигурност и справедливост, за добро образование и здравеопазване.

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s
Нагоре