Премахването на мораториума за строеж на нова атомна електроцентрала в Белене в този момент ще хвърли държавата обратно в "гьола". Считаме, че България не може да си позволи да отмени мораториума, докато не получи детайлен проект от стабилен инвеститор, с който да бъде запознато обществото.

Припомняме, че преди мораториумът да бъде наложен, „гьолът Белене“, както го нарече Борисов през 2010 г., глътна безследно около 3 млрд. лв. пари на данъкоплатците. Отпадането на забраната за строеж в този момент означава нови харчове от държавния бюджет.

Призоваваме Народното събрание да не отменя мораториума за АЕЦ Белене, докато няма детайлно предложение, което да гарантира националната сигурност и финансовата изгода за страната ни.

Преди народните представители да предприемат действия в посока на отпадане на мораториума, обществото трябва да получи отговор на следните въпроси: дали ядрената централа ще бъде финансирана от стабилен инвеститор и под каква форма; как ще се гарантира възвръщаемост на инвестицията и ще има ли участие на българската държава в това; кой ще построи и довеждащата инфраструктура; къде ще се преработва опасното за живота отработено ядрено гориво; как ще се гарантира сигурността на хората в района на централата срещу атаки и природни бедствия.

Заявки за инвеститорски интерес след една среща са несериозно основание за взимане на толкова важно решение, което засяга сигурността и финансовата стабилност на държавата, както и живота и здравето на българските граждани. В противен случай АЕЦ Белене може да се превърне в следващото „Елин-пелинско Макао“ или „Кремиковци“, при които далаверите минаха, комисионните се раздадоха, а хората отново останаха излъгани.

Проектът за АЕЦ Белене в досегашния си вид е нерентабилен, според доклади на престижни международни консултанти. Хвърлянето му отново в блатото на спекулата има голяма вероятност да ощети държавата и в крайна сметка да бръкне в джоба на хората през повишена цена на тока.

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s
Нагоре