Народните представители и ръководството на „Движение България на гражданите” настояват за извънредно изслушване в Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред в Парламента на ръководствата на Държавната агенция за бежанците и МВР по повод днешните сблъсъци на настанени в центъра от отворен тип в Харманли с органите на реда.

Призоваваме отговорните институции да обявят публично нанесените при инцидента днес щети от увреждането, палежите и унищожаването на имущество публична собственост. Над 2 милиона лева публичен ресурс, в това число български и европейски средства, средства на БЧК и ООН, бяха отделени за Центъра преди по-малко от една година и е крайно неприемливо рушенето на това имущество, за което виновните трябва да понесат най-строги наказания.

Във връзка с факта, че това не е първият случай, ДБГ настоява ръководствата на МВР и ДАБ да представят пред Вътрешната комисия в 43-то Народно събрание план за предотвратяване на подобни конфликти и затягане на вътрешния ред в Центъра, като мерките да се приложат превантивно и в останалите центрове за настаняване на бежанци и хора, търсещи убежище.

ДБГ настоява МВР да вземе най-строги мерки по опазване сигурността на гражданите на територията на Харманли и да възстанови реда в Центъра. Гражданите на трети страни, търсещи убежище и закрила, трябва да уважават българските закони и институции, а МВР и всички органи трябва да приложат закона в цялата му строгост и да гарантират върховенството му.

Призоваваме политическите сили да се въздържат от език на омразата и да се обединят за постигане на върховенство на закона, както се обединихме около Стратегията за съдебна реформа преди две години.

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s
Нагоре