Борисов да признае личната си отговорност за провала на МВР, призовават от ДБГ

"Движение България на гражданите" призоваваме управляващите да спрят с политическите декларации и кухите приказки и да предприемат действия за оздравяване на системата на МВР, която в последните месеци вместо да защитава гражданите, се превърна в брояч на трупове.

Под неподготвено политическо ръководство МВР изглежда неспособно да осъществява издирване и задържане на престъпници. Повече от 2 месеца органите на реда търсят Владимир Пелов и Радослав Колев, които избягаха от Софийския затвор в началото на април. В крайна сметка, единият е открит застрелян на центъра на Ботевград, заснет от най-малко 6 камери, а другият все още е в неизвестност.
През това време министърът на вътрешните работи насочи усилията си, за да изчисли броя на административните служители в подчиненото му ведомство, но дори и това призна за непосилна задача.

Припомняме на премиера, който не видя проблем в работата на МВР, че в момента близо 10 000 лица са обявени за национално издирване. На този фон оправданието на политическото ръководство на МВР, че хора успяват да се укрият заради пусната брада или вдигната качулка, звучи като отказ от изпълняване на основни функции на полицията.

В ситуацията, при която МВР е доведена до състоянието на квартална охранителна фирма, оставката на министър Радев няма да даде отражение. Вместо да се кара на оперативните полицаи от МВР, премиерът Борисов трябва да потърси сметка от самия себе си, защото той носи най-голяма отговорност за пълния провал на системата, която управлява в последните 10 години.

Считаме, че настоящото политическо ръководство на МВР със своето бездействие и некомпетентност играе ролята на ликвидатор на цялата система. То допринася за увеличаващата се несигурност у българските граждани, които са доведени до там да търсят помощ от телевизионни предавания, вместо от държавата.

В същото време мнозинството в Народното събрание вместо да упражни контрола, даден от хората, прие закон, с който прехвърли опазването на сигурността на частни фирми и отново в джоба на гражданите.

С цел подобряване на издирването на престъпници и дейността по изтърпяване на наказания, от ДБГ настояваме:

- Да се набави и незабавно инсталира система за лицево разпознаване, чрез която сега съществуващите камери да идентифицират издирвани престъпници и да изпращат моментален сигнал до екипите за задържане относно тяхното местонахождение.

- Да се създаде публичен национален регистър на издирваните лица, който да съдържа най-малко снимка и информация, от която да е ясно последното им местонахождение.

- Да се показват снимки на издирваните лица регулярно по обществената телевизия, като по този начин се търси съдействие на хората за откриването им.

- Да се създаде Национално бюро за Издирване с широки правомощия по издирване на укриващи се лица.

- Да се съкрати 7 дневния срок в НПК, в рамките на който прокурорът може да изпълни постановена присъда за лишаване от свобода, с оглед да не се даде време на осъдено лице да избяга.

- Да се въведат незабавно електронни гривни за лица, които са привлечени като обвиняеми за тежки престъпления.

Предвид ниското ниво на компетентност, наблюдавано в Народното събрание, от ДБГ ще публикуваме на сайта си предложение за необходимите законови промени, които всеки депутат може да припознае.

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s
Нагоре