„Република Вардарска Македония“ е най-справедливото име за всички.

Правителството трябва да постигне тристранно съгласие за името „Вардарска Македония“. Снишаването по темата ще навреди на националните ни интереси. Договореното между Македония и Гърция име „Република Северна Македония”, е в интерес само на двете държави и е лош вариант за България.

Исторически и географски „Северна Македония” се състои от Вардарска и Пиринска Македония, като втората е част от Югозападна България, област Благоевград. Името, договореното от съседите ни, крие опасност от бъдещи териториални претенции или сепаративни движения, каквито все по-често биват активирани в европейски държави.

От "Движение България на гражданите" считаме, че членството на Македония в НАТО и ЕС е без алтернатива за стабилността и сигурността на Балканите. То, обаче, трябва да бъде постигнато чрез укрепване на все по-добрите взаимоотношения между България, Македония и Гърция, а не през посяване на проблеми, които застрашават да отровят отношенията ни в бъдеще.

Считаме, че позицията на българското външно министерство и министър-председателя да не прави нищо, а само да наблюдава, по-скоро вреди, отколкото да помага на цялостния процес. Едноличен избор на премиера Борисов е да отстъпи от предишната си позиция срещу името „Северна Македония“ и да постави страната ни в ролята на ням наблюдател на процес, който силно засяга българския национален интерес.

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s
Нагоре