Националната сигурност на страната не може да се превръща в битка между президент и премиер и да бъде терен за политически реваншизъм.

Публичната информация от КСНС, който се проведе вчера при Президента, не дава спокойствие на българските граждани, че сектор сигурност ще се развива. Изтеглянето на доклада за кризисното състояние на отбраната и въоръжените сили от Министерски съвет е опит за замитане на проблемите под килима. Вместо да предприеме решителни действия, правителството обещава да пише нови доклади и стратегии.

 

Крайно време е всяка от властите да назове проблемите с истинските им имена. Липсата на служители в разузнаването, отбраната и органите за сигурност е между 23% и 38%. В МВР има огромен недокомплект, който значително затруднява осигуряването на реда в държавата. В тази ситуация ГЕРБ публично се отрекоха от предизборното си обещание за осигуряване на полицай във всяко населено място с оправданието, че липсват средства. Вече дори не се говори за оптимизиране на административните служители и насочване на средства към материалната база и полицаите на терен, което отчитаме, като ясен отказ от реформа в МВР.

Липсата на съгласие между Президента и Премиера по темата на чие подчинение да бъде разузнаването, е лош знак. Считаме за уместно този въпрос да се преосмисли, в контекста на това, че съгласно Конституцията на Република България президентът е върховен главнокомандващ и има ключови функции в сферата на националната сигурност.

Заявеното след КСНС намерение за закупуване на военна техника за ВВС, ВМС и сухопътните войски е изпразнено от съдържание, тъй като не дава яснота с какъв бюджет и в какви срокове ще се изпълни. След като 43 Народно събрание взе решение за закупуване на бойни самолети, което просто трябваше да бъде изпълнено от МС, борбата на лобистки интереси за това от кого да бъдат закупени самолетите и битката за най-добрата комисионна, ще провалят и едно важно за състоянието на армията действие.

КСНС не даде и така необходимото спокойствие за наличието на ясен план и предприемането на превантивни мерки срещу тероризма.

Считаме, че националната сигурност на България трябва да е ключов приоритет на правителството, който изисква национално обединение, а не съревнование с президентството. Министерски съвет трябва да увеличи в най-кратки срокове разходите за отбрана до 2% от БВП, в съответствие с ангажиментите ни към евро-атлантическите партньор, като по този начин се осигурят достатъчно средства за стимулиране на военнослужещи и полицаи и подобряване на материалната база.

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s
Нагоре