В последния един месец между изборите и сформирането на кабинет бяхме свидетели на всевъзможни опити за забавяне на съставянето на правителство, който отчитаме като опит за бягане от отговорност. В този месец станаха явни няколко големи скандала, за които политическа отговорност не беше понесена - увеличаването на цената на газа, липсата на информация за населението относно наличието на уран в питейна вода, опитите за прокарване на скандалните сделки за Пловдивския панаир, завишаване на цената на магистрала "Марица" с милиони левове. Дали умишлено е забавено сформирането на кабинет, за да се избегнат последиците именно от тези скандали, могат да кажат само партньорите. През този един месец на политическо лутане и скрити договорки беше изгубено важно време за правене на истински политики, за което ние призовавахме многократно.

 

Изразяваме увереността си, че при сложната международна обстановка около България, бунтовете в съседни държави и заплахите от Близкия изток, най-важното е запазването на сигурността на българските граждани и националния суверенитет, които да бъдат гарантирани от бъдещото правителство. В същото време, обаче, няма да допуснем тези обстоятелства да се превръщат в оправдение за отказ от реформи и подобряване на средата вътре в страната. Вече са известни имената на новите министри, но не и основните задачи в конкретните ресори и още в началото на мандата си кабинетът трябва да предприеме решителни стъпки за:

- Изработване на план за действие спрямо сценариите за развитие на ЕС, който да бъде отстояван по време на българското председателство.

- Продължаването на съдебната реформа.

Обявяване на прозрачен избор за членове на ВСС от парламентарната квота, с публично изслушване и гарантиране на независимостта да избраните магистрати е основна задача за първите дни на кабинета.

Продължаването на усилията в борбата с корупцията, приемане на закон и овластяване на един независим орган, който да започне реални разследвания за корупция по високите етажи на властта

- Премахване на административните тежести над бизнеса и бюрократичните спънки за развитие в частния сектор.

- Запазване на данъчните ставки и облекчаване на осигурителната тежест върху бизнеса.

- Извеждане на образованието в национален приоритет с увеличаването на парите за образование на минимум 4,5% от БВП.

- Увеличаване на служителите на МВР с реални полицейски функции за сметка на администрацията. Осигуряване на полицейска защита не по-късно от 20 минути от подаването на сигнал.

- Довършване на системата за електронно правителство. И изграждане на ефективна електронна система за мониторинг на оперативните програми с цел по-добро оползотворяване на европейските средства и реалното им използване за нуждите на гражданите и бизнеса.

- Намаляване на администрацията с 10%.

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s
Нагоре