„Движение България на гражданите“ изразяваме своето притеснение относно проведените вчера преговори между ГЕРБ и Обединени патриоти, на които е обсъждано въвеждането на мажоритарна система с абсолютно мнозинство в два тура. Не приемаме подобен фундаментален въпрос да се решава по време на договорки за постове и министерски кресла. Преценката за това как да се провеждат изборите, може да се направи само след задълбочен експертен дебат, какъвто до този момент не се състоя, въпреки нашето настояване. Припомняме, че изцяло мажоритарна избирателна система в западните демокрации, към които България се стреми, няма. Подобен тип избори се провеждат в няколко държави от Третия свят. Изцяло мажоритарна система ще доведе до двупартиен модел на ГЕРБ и БСП в България, като тези, които ще районират държавата, ще определят коя партия да получи малко повече. При практиките за купуване на гласове, които се видяха и на последните избори, означава, че ще е достатъчно да се купят 5 - 6000 гласа, за да се настани даден местен олигарх в депутатския стол.

 

Българските граждани показаха, че искат промяна на избирателния модел, но това не трябва да бъде с риск за стабилността на демокрацията в държавата. Засилване на мажоритарния елемент в пропорционалната система ще даде възможност на българите да избират своите народни представители, без да застрашава демократичните основи на обществото.

В тази връзка „Движение България на гражданите“ настоява в най-кратки срокове след сформирането на постоянните парламентарни комисии в парламента да започне обществен дебат за избирателната система, на който да бъдат поканени експерти с опит в изборните системи и законодателство, както и представители на всички партии, явили се на последните парламентарни избори.

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s
Нагоре