Ние, членовете на Националния съвет на „Движение България на гражданите“:

Като отчитаме, че ДБГ се създаде като алтернатива на порочния модел за управление и се разви като силна дясна партия, член на ЕНП, споделяща евроатлантическите ценности;

Като оценяваме отрицателно застоя в страната, резултат от безпринципната коалиция на ГЕРБ с партии от националистическия спектър като Атака и подкрепяна тайно от БСП и ДПС и на национално ниво, и в десетки Общински съвети;

 

Като определяме положително приноса на ДБГ в изпълнителната, законодателната и местната власти в рамките на Коалиция Реформаторски блок, както и отрицателно ефектите от разцеплението на ПГ на РБ за резултатите от Предсрочните избори през март 2017 г.;

Като се доверяваме на капацитета на местните структури на ДБГ, постигнали най-добри резултати в рамките на РБ на последните местни избори, в това число кметове на ДБГ и над 130 общински съветници;

Като сме убедени, че обединение, ограничено до политически сили единствено в десния сектор, не е достатъчно мащабно за разбиване на монопола на ГЕРБ в местната власт, доказано и от резултата на последните избори;

Като потвърждаваме решимостта си за тясно сътрудничество с гражданското общество, НПО, местни общности, партии, активни граждани и други политически субекти в усилията за изграждане на антиГЕРБ коалиции в цялата страна и спиране на схемите за феодализиране от ГЕРБ на общините

Решихме:

1. Даваме мандат на структурите на ДБГ да започнат преговори за създаване на обединения в цялата страна с политически субекти и граждански организации от демократичната общност. Даваме мандат на Изпълнителния съвет и председателя да представят идеята пред партньорите на Реформаторския блок и други дясно-центристки политически и граждански формати и да започнат политически консултации. Целта на тези нови Реформаторски общности за демокрация (РОД) е разбиването на феодалния модел на ГЕРБ в местната власт, убедително участие на местните избори и на евентуални предсрочни парламентарни избори.

2. Отчитаме, че в първите си 200 дни правителството и мнозинството в Народното събрание доказаха липса на политическа воля за реформи и тласнаха страната към състояние на застой. ГЕРБ като мандатоносител е в политическа депресия и не може да предприеме никакви ефективни действия за повишаване качеството на живот и доходите на българските граждани. Считаме, че това са закономерните ефекти от отказа на ГЕРБ да се борят с корупцията, който датира още от първия им мандат, от непоследователната им икономическа политика, обслужваща непублични интереси, от непрестанните удари по малкия и среден бизнес и увеличаване на осигурителната тежест, от неефективните мерки в сферата на личната сигурност на хората и битовата престъпност и от съзнателния им отказ от реформи в ключови обществени сфери, където ГЕРБ допуска интересът на малък, но окопал се елит, да надделява над публичния интерес – съдебна система, образование, здравеопазване, опазване на околната среда, енергетика, електронно управление, изборни правила, прозрачност на финансиране на партиите. Горната оценка еднозначно определя мястото на ДБГ като опозиция на сегашното правителство и мнозинство и е отправна точка на стратегиите, които ДБГ започва да подготвя от днес за предстоящите предсрочни парламентарни, европейски и местни избори.

3. Изказваме опасенията си от сепаратистките действия, които отделни представители на ръководствата на ДСБ и „Да, България” предприемат. Публично и приятелски отправяме предупреждението, че такива действия на разделение удобно ще обслужат интересите на ГЕРБ и ще помогнат на БСП да се върне във властта. Всяко разделение ще повтори печално съдбата на Парламентарната група на РБ, разцепена от собствения си съпредседател, тогава председател на ДСБ. Призоваваме в Дясно да се проведе моралният разговор за грешките, които доведоха до това стотици хиляди определящи се като десни българи да останат без парламентарно представителство след последните избори.

4. В рамките на Реформаторските общности за демокрация (РОД) определяме като приоритет на ДБГ за следващите 12 месеца усилена подготовка за участие в местните избори през 2019 година и в евентуални предсрочни парламентарни избори. Принципната основа на обединенията РОД следва да произтичат от реформаторските ценности:

4.1. Противодействие на местната корупция и разобличаване на всички корупционни практики на ГЕРБ, БСП и ДПС в общините, включително на съглашателските им действия за обслужване на непублични интереси в местната власт.

4.2. Критичност към системния отказ на доминираните от ГЕРБ Общински съвети и кметски администрации да гарантират през местните бюджети за 2018 година среда за привличане на достатъчно инвестиции, които да доведат до повишаване на доходите и заетостта и подобряване на качеството на живот на хората, в т.ч. чистотата на въздуха и водата и демографските рискове за региона.

4.3. Политически и граждански натиск за полицейски патрули във всяко населено място, Общинска полиция и други законови форми за справяне с безпрецедентно високите нива на битова престъпност в общините и безкомпромисни действия срещу измамниците.

4.4. Инициативи за задължително включване в местните общински бюджети на устойчиво по-висок разход за образование, въвличане на частния сектор в местните образователни политики, мерки за справяне с демографската криза чрез локални образователни стратегии.

4.5. Граждански и политически натиск за силна местна власт, чрез рестартиране от правителството на процеса по функционална и финансова децентрализация, решаване на важни за местните общности проблеми, свързани със съществено подобряване на живота в градовете и селата – достъп до работни места, подобряване качеството на въздуха и водата, подобряване състоянието на пътищата и общинската инфраструктура, лесен и евтин достъп до услугите на местната власт, овластяване на гражданите да сигнализират за корупция, местни референдуми.

5. ДБГ припознава задължението си да се реформира вътрешно-партийно с оглед предизвикателствата на местните избори, безпринципната политика на настоящото управление на страната и влизането в обединенията РОД по места. В тази връзка ДБГ пристъпва към обновяване на състава на Изпълнителния съвет, промяна в състава на заместник-председателите, създаване на Съвет по местни политики към Националния съвет, конгрес на МДБГ за избор на ново ръководство и създаване на предизборни платформи за участие в предсрочни парламентарни, европейски и местни избори, в основата на които ще са електронно базираните експертни съвети към партията.

Национален съвет на ДБГ
София, 05.11. 2017 г.

 

 

 

 

 

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s
Нагоре