Идеята на ГЕРБ и ДПС да се удължи давността на приватизационните престъпления през промени в Конституцията не само, че няма да постигне нищо, но и ще вкара страната ни в черния списък на инвеститорите. След анти-бизнес мерките в бюджета и поставянето на фирмите под удара на новия антикорупционен закон, това е поредната инициатива, с която на бизнеса се казва: „Махайте се от тук”!

Премахването на давността на подобни престъпления не означава, че ще има виновни и дела, доведени докрай. Това е опит на ГЕРБ и ДПС да изфабрикуват воля за разкриване на тежките злоупотреби по време на приватизацията в България, каквато те нямат.

Вместо да си разменят любовни погледи по темата сега, ГЕРБ и ДПС трябваше отдавна да иницират пълноценно разследване на всички приватизационни сделки, включително и на тези, които са станали с тяхно активно участие през последните 10 години.

Нито ГЕРБ, нито ДПС, нито БСП имат моралното право да говорят за приватизационни престъпления, преди да дадат ясен знак към обществото какво мислят за законността на приватизацията на Български морски флот и Булгартабак, приватизирани по време на последователните управления на БСП и ГЕРБ.

Конституционният съд вече е отменял един такъв закон, който целеше да премахне давността при престъпленията на комунистическия режим. А подобна промяна в Конституцията би била самоцелна и би нарушила общият дух на конституционните норми.

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s
Нагоре