Докладът на ЕК доказва безсилието на управляващото мнозинство за съдебна реформа и борба с корупцията и то в навечерието на българското председателство. Единствените положителни точки са приетите промени под натиска на РБ в предходното Народно събрание.

Всички последващи действия на ГЕРБ и БСП като най-големи парламентарни партии показват единствено сделка за поддържане на статуквото и корупционните практики. Промените без дебат в ЗСВ, непрозрачният избор на членове на ВСС, липсата на електронно правосъдие са само част от действията на ГЕРБ и парламентарните партии в опит за сриване на постигнатото от РБ в 43ото НС.

Основна препоръка за незабавна борба с корупцията няма да бъде изпълнена и през 2018 година, защото в бюджета отново няма заложени средстава за антикорупционeн орган.

В този момент премиерът не трябва да се крие, а да поеме отговорност и ясно да каже защо България ще влезе в председателството на Съвета на ЕС като най-бедната, корумпирана и нереформирана държава. Успяха ли за няколко месеца в управлението Атака да обърнат посоката на страната на изток, както винаги са опитвали?

Правосъдният министър трябва да даде обяснение защо дори и дребните промени на правителството са непрозрачни и критикувани от ЕК.

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s
Нагоре