ГЕРБ налагат пълзяща диктатура. Вместо в защитници на правото и закона, институциите се използват, за да се удрят икономически кръгове и да се притискат медии.

 Обявеният от премиера план за пълна ревизия на приватизацията се свежда до избирателно вадене на папки за разслевдане. Министър-председателят трябва да даде отговор пред обществото защо до сега в нито един годишен доклад на подопечените му КОНПИ и АПСК не са посочени проблемни приватизационни сделки, но започват кампанийно да изскачат подобни казуси, обслужващи публичния образ на ГЕРБ.

В навечерието на председателството на Съвета на Европейския съюз е недопустимо българските институции да се използват като инструмент за саморазправа с неудобни опоненти, бивши реформаторски министри.

В тази комбинация на пълзяща диктатура и задрямало общество медиите са превърнати в арена за битка на икономически кръгове и това е причината доверието към тях да става все по-ниско, а в световните класации България да се срива под страни от Третия свят.

Европейските и ЕНП ценностите диктуват институциите да прилагат закона еднакво спрямо всички, а не произволно да подслушват и заплашват журналисти и политици. Демокрацията е застрашена от липсата на медийна свобода и наличието на институции, работещи в режим на групировки. Необходими са законови промени и институционални реформи, които да гарантират справедливото функциониране на държавата. Управляващото мнозинство е доказало липсата на каквато и да било воля за подобна промяна. Ето защо призоваваме всички демократични партии в България заедно да се противопоставим на опитите за връщането на страната в мъглявите години на прехода.

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s
Нагоре